{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prehrambeni brendovi iz EU skuplji u Bugarskoj, a lošijeg kvaliteta

F
29.6.2017. u 09:58
4
38
Prehrambeni brendovi iz EU skuplji u Bugarskoj, a lošijeg kvaliteta
4
Prehrambeni brendovi iz EU skuplji u Bugarskoj, a lošijeg kvaliteta
Bugarski ministar poljoprivrede Rumen Porožanov u srijedu je izjavio novinarima da je od 30 vrsta hrane kupljenih u Austriji, Njemačkoj i Bugarskoj, 16 vrsta znatno skuplje u Bugarskoj. Najuočljiviji primjeri su dvije vrste dječje hrane od kojih je jedna skuplja 90, a druga 107 posto.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Neke vrste sireva i čokoladnih proizvoda prodatih u Bugarskoj skuplje su za između 20 i 70 posto.

Ministar je izjavio da se razlika u cijenama ne može opravdati troškovima transporta i skladištenja. Kazao je da je pozvao predstavnike Komisije za zaštitu proizvođača i ostalih organizacija iz tog sektora danas na sastanak kako bi raspravljali o višim cijenama.

Komparativna analiza hrane istih firmi prodane u Bugarskoj i zapadnoj Evropi također je ustanovila razlike u sastojcima. Takve razlike ustanovljene su u sastojcima dvadesetak posto ispitane hrane. Za sedam proizvoda, razlika je navedena na označenim vrstama proizvoda. Hemijske analize ustanovile su razlike između onoga što je navedeno na oznaci proizvoda, ali je unutar prihvatljivih nivoa pravila o kvaliteti hrane iz 2011.

U televizijskom intervjuu, čelnik Bugarske agencije za sigurnost hrane Damjan Ilijev, izjavio je da je najuočljivija razlika u mliječnim proizvodima, gdje su robe s različitim sastojcima prodavane kao isti brend u Bugarskoj i Njemačkoj.

Značajne razlike postoje u sastojcima za čokolade i hranu za bebe. Nikakve razlike nisu uočene za mesne proizvode.

Bezalkoholna pića prodana u Bugarskoj sadrže sirup glukozu-fruktozu umjesto šećera. Energetska pića sadrže manje kofeina u poređenju s istim brendovima prodanim u Njemačkoj.

Voćni sokovi prodani u zapadnoj Evropi su 100 posto prirodni, dok su u Bugarskoj 97 posto prirodni.

Skandal je izbio nakon što je slovačka studija u 22 proizvoda otkrila da su proizvodi s istim markama slabije kvalitete u istočnoevropskim zemljama.

Krajem maja, Bugarska agencija za sigurnost hrane pokrenula je slično istraživanje 31 proizvoda kupljenog u Njemačkoj, Austriji i Bugarskoj.

Lista uključuje pet vrsta hrane - slastice, bezalkoholna pića i voćne sokove, mliječne proizvode, mesne proizvode i hranu za bebe. Robe su proizvedene u Njemačkoj, Švicarskoj, Holandiji, Danskoj, Francuskoj, Italiji i Austriji.

Pitanje dvostrukih standarda za hranu bit će potegnuto na sastanku Evropskog vijeća 17. i 18. jula od slovačkog ministra poljoprivrede i uz podršku zemalja članica Višegradske grupe i četiri ostale zemlje, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: