biznis
46

Minimalac od 8,5 eura "medvjeđa usluga" njemačkim radnicima?

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
U Njemačkoj je stupio na snagu zakon prema kome je "minimalac" osam i po eura po satu - zagovornici vjeruju da će tako biti uvećana potrošačka moć, a protivnici da će on uništiti mnoga radna mjesta.

Najveći "minimalac" unutar EU je u Luksemburgu - 11,10 eura po satu, dok u SAD-u "minimalac" iznosi 7,25 dolara (5,80 eura).

U Velikoj Britaniji minimalna primanja po satu su 6,50 funti (8,20 eura) i to za zaposlene građane starije od 21 godine.

u Njemačkoj je sve manje zaposlenih pristupa sindikatu, pa su tarifni ugovori postali nedovoljni i neefikasni.

Na zapadu Njemačke oko 14,6 posto ljudi zarađuje manje od 8,50 eura po satu, a na istoku je taj postotak značajno veći – 26,5 posto, navode njemački mediji.

U SAD postoje pravila koja definišu minimalna primanja, pa samo pet posto zaposlenih radi za minimalac.

Slično je i u Velikoj Britaniji, koja je još 1999. godine primijetila da tarifni sistemi nisu dovoljno efikasni, kao i pad interesa za sindikalnu zaštitu.

Uvođenjem minimalca, država se po prvi put opasno miješa u dosadašnje tarfine pregovore, upozoravaju u Udruženju poslodavaca Njemačke (BDA).

Michael Burda, stručnjak za tržište rada, vjeruje da radnici koji će primati minimalac imaju najčešće loše kvalifikacije, što ih ekonomski gledano, čini manje produktivnim.

Uvođenjem minimalca, industrija brze hrane, gastronomija, hotelijeri i druge branše koje zapošljavaju jeftinu radnu snagu - povećat će ulaganja u kapital, dakle u mašine - smatra on.

Tako će biti smanjen broj radnih mjesta, upozoravaju stručnjaci.