{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lideri EU odobrili formiranje bankarske unije s ciljem spašavanja posrnulih banaka

A
20.12.2013. u 13:40
7
21
Lideri EU odobrili formiranje bankarske unije s ciljem spašavanja posrnulih banaka
7
Lideri EU odobrili formiranje bankarske unije s ciljem spašavanja posrnulih banaka
Herman Van Rompuy (Foto: AFP)
Predsjednici država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU) na samitu u Briselu odobrili su odluke o provođenju višenacionalnih projekata iz oblasti odbrane te odlučili formirati bankarsku uniju na nivou EU.
Predsjednik Vijeća EU Herman Van Rompuy rekao je da su u okviru zajedničkih projekata odbrane lideri EU dali zeleno svjetlo za novu generaciju bespilotnih letjelica, sisteme pretakanja goriva u letu, satelitske sisteme za komunikaciju i cyber odbranu.

Francuska, Njemačka, Italija, Španija i Poljska podržavaju ideju operativne komande, dok Velika Britanija nije blagonaklona prema vojnoj strukturi koja bi bila alternativa NATO-u.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji je bio gost samita lidera EU, rekao je da podržava snažnu Evropu koja je u stanju "uraditi svoj dio u slučaju velikih međunarodnih kriza", ali se usprotivio ideji formiranja "evropske vojske" na nivou EU. On je kazao kako bi takav potez članica EU prouzrokovao dodatne bespotrebne troškove zemljama u domenu odbrane.

Evropski lideri također su odobrili formiranje bankarske unije, s ciljem spašavanja banaka pred bankrotom unutar eurozone, što je najveća ekonomska reforma nakon uvođenja zajedničke valute, a predviđa osnivanje zajedničkog fonda.

 Očekuje se da će u fondu do 2025. godine biti 55 milijardi eura.

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: