biznis
0

Juncker: Štitit ćemo evropsku industriju čelika od poplave uvoznog

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas da će evropski blok iskoristiti sva sredstva da bi se zaštitio od poplave uvoznog kineskog čelika, koji je izazvao poremećaje na tržištu.

Unija optužuje Kinu, koja proizvodi više od polovine svjetskog čelika, da svoje proizvode nudi po cijenama koje su manje od tržišnih i da time krši trgovinske sporazume na štetu lokalnih radnih mjesta.

"EU će zaštititi svoju industriju čelika. Nismo bespomoćni i iskoristit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju", rekao je Juncker novinarima u Pekingu.

On je dodao da postoji "jasna veza" između smanjenja izvoza kineskog čelika i statusa "trižišne ekonomije" za Kinu u Evropi, što je nagrada koju Peking priželjkuje.

Kina vrši pritisak na Brisel da joj dodijeli taj status do kraja godine, u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije, poslije čega bi Uniji bilo teže da uvede antidamping carine.

Juncker je rekao da EU još nije donijela odluku o ovom pitanju i da će to učiniti u skladu sa procjenom sadašnje situacije, prenio je AFP.

Izvoz kineskog čelika povećan je za 28 posto u prvom kvartalu ove godine, a cijene su pale za više od 30 posto, rekao je Juncker pozivajući se na zvaničnu statistiku.