biznis
0

Eurozona zabilježila najsnažniji rast poslovne aktivnosti od juna 2011.

FENA
Aktivnosti kompanija u proizvodnom i uslužnom sektoru zabilježile su u augustu najveći skok u više od dvije protekle godine, zahvaljujući prvom rastu novih narudžbi od sredine 2011., pokazao je konačni izvještaj londonskog Markita, sugerirajući blagi rast ekonomije u ovom tromjesečju.

Zbirni indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje londonska istraživačka kompanija Markit, a obuhvata proizvodni i sektor usluga 17-člane eurozone, u augustu je tako dosegao 51,5 bodova, u odnosu na julskih 50,5 bodova. To je njegov najviši nivo od juna 2011., iako je nešto niži u poređenju s prethodno procijenjenih 51,7 bodova, navodeno je u današnjem saopćenju Markita.

Indeks novih narudžbi pritom je uvećan na 51 bod, čime je prvi put od jula 2011. premašio nivo od 50 bodova koji dijeli rast od pada. To bi mogla biti dobra vijest za Evropsku centralnu banku (ECB) koja će u četvrtak na redovnom mjesečnom zasjedanju odlučivati o monetarnoj politici, prenosi Business.hr.

"Iako se slika stanja poboljšava, novi izvještaj i dalje sugerira tek vrlo skroman rast ekonomije", kazao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

Između dvije najveće ekonomije eurozone i dalje se očituju velike razlike. Zbirni PMI za Njemačku poskočio je na 53,5 bodova, najviši nivo u proteklih sedam mjeseci, dok je francuski PMI smanjen na 48,8 bodova, s julskih 49,1 bod, što znači da aktivnosti i dalje padaju.

Williamson je dodao da zbirni PMI za eurozonu, dobiven na temelju rezultata ankete među hiljadama kompanija, sugerira da će ekonomija porasti za 0,2 posto u ovome tromjesečju.

Indeks PMI za sektor usluga skočio je na 50,7 bodova, s julskih 49,8 bodova, što je prvi put da je premašio nivo od 50 bodova od početka 2012. Uz to, očekivanja poslovnih lidera za budućnost dosegla su najviši nivo u 17 mjeseci.

U vezi zapošljavanja novih radnika, kompanije u eurozoni još su uvijek prilično neodlučne. U augustu je tako broj zaposlenih dodatno smanjen, i to već 20. mjesec za redom, uz čak i nešto veći tempo otpuštanja nego u prethodnom mjesecu.

"Nastavljeni gubitak radnih mjesta sugerira da će ECB-ov ključni fokus biti na tome da uvjeri tržišta da kamatne stope neće rasti u doglednoj budućnosti", kazao je Williamson.