{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eurozona izašla iz recesije: Rast BDP-a bilježe Italija, Holandija, Portugal...

14.8.2013. u 12:04
66
16
Eurozona izašla iz recesije: Rast BDP-a bilježe Italija, Holandija, Portugal...
66
Eurozona izašla iz recesije: Rast BDP-a bilježe Italija, Holandija, Portugal...
Sjedište Evropske centralne banke (Foto: AFP)
Nakon više od 18 mjeseci negativnih ekonomskih trendova, eurozona je i zvanično izašla iz recesije.
Prema pisanju BBC-a, BDP (Bruto domaći proizvod) u eurozoni je porastao za 0,3 posto u drugoj četvrtini 2013. godine, što je više od prognoza ekonomskih analitičara.

Porast je bio očekivan nakon što je njemačka ekonomija napredovala za 0,7 posto u periodu između aprila i juna. Sličan porast imala je i ekonomija Francuske.

Od 17 zemalja koje čine ovaj blok, napredovale su i najslabije ekonomije, poput Portugala, gdje je zabilježen rast od 1,1 posto. Ova zemlja je bila jedna od tri na Starom kontinentu koje su morale uzeti pozajmicu od nekoliko milijardi kako bi stabilizirale pad.

No, ekonomija Španije još uvijek pada. Bankarski sektor uvukao je ovu zemlju u duboku krizu i u navedenom periodu je zabilježen pad ekonomije za 0,1 posto.

U isto vrijeme, Italija i Holandija imaju porast od 0,2 posto. Analitičari iz kompanije Capital Economics, svjetskog lidera kada su u pitanju makroekonomska istraživanja, kaže da ovi pokazatelji u cjelini neće popraviti stanje zemalja sa slabijim ekonomijama u eurozoni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: