biznis
1

Eurostat: Potrošnja energije u EU u 2013. kao devedesetih godina

Anadolija
Potrošnja energije u zemljama Evropske unije u 2013. godini pala je na nivo koji je posljednji put zabilježen devedesetih godina.

Ovaj podatak objavio je danas Ured za statistiku Evropske unije, Eurostat, naglašavajući kako je bruto potrošnja unutar EU tokom 2013. godine bila ekvivalentna 1.666 triliona tona nafte u odnosu na 1.686 triliona tona u 2012. i 1.698 triliona u 2011. godini. 

Ovaj Izvještaj pojavio se uslijed zategnutih odnosa između bloka evropskih zemalja i glavnog dobavljača plina za evropske zemlje, Rusije. 

Evropski povjerenik za energetiku Maros Sefcovic 02. februara u Varšavi je razgovarao s poljskim liderima o načinima poboljšanja sigurnosti energenata za 28 zemalja evropskog bloka. Poljska, koja je ovisna o Rusiji za oko 60 posto plina, uputila je apel EU da, zbog krize u Ukrajini, smanji ovisnost o uvozu energenata.

Izvještaj Eurostata također je pokazao kako je tokom 2013. godine EU zabilježila energetsku ovisnost u iznosu od 53 posto. Estonija i Danska, sa druge strane, prikazane su kao najmanje ovisne članice EU kada je riječ o poštrošnji energenata. Prema Izvještaju, najveći udio domaće proizvodnje nukleralne energije iznosio je 29 posto u 2013. godini. Obnovljivi izvori iznosili su 20 posto, plin 17 posto, nafta devet posto, dok je na neobnovljivi otpad "otišlo" jedan posto. 

Među pet zemalja koje troše najveće količine energije, prvo mjesto sa 76,9 procenata "pripalo je" Italiji. 

Kipar i Malta imaju najveći udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora do 100 posto. Nakon ove dvije zemlje, Latvija postiže 99 posto svoje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, Portugal sa 91,1 posto, a Litva na 91,1 posto.

Francuska i Belgija su visoko ovisne zemlje o proizvodnji nuklearne energije, pokazuju podaci Eurostata.