{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Zabilježena najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih šest godina

A
30.10.2015. u 14:44
14
51
EU: Zabilježena najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih šest godina
14
EU: Zabilježena najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih šest godina
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji (EU) u septembru iznosila je 9,3 posto, što je najniža stopa od septembra 2009. godine.
U eurozoni stopa nezaposlenosti u septembru iznosila je 10,8 posto  i predstavlja najnižu stopu nezaposlenosti u ovoj zoni od januara 2012. godine.

 Prema podacima Ureda za statistiku EU (Eurostat) nezaposlenost u eurozoni u  augustu je iznosila je 10,9 posto. 

Stopa nezaposlenosti u EU u augustu iznosila je 9,4 posto.

U EU u septembu 22 miliona 631 hiljada osoba bilo je nezaposleno, dok je broj nezaposlenih u eurozoni iznosio 17 miliona 322 hiljade.

Na taj način, u septembru je zaposleno 147 hiljada osoba u EU, a 131 hiljada osoba u eurozoni. Na godišnjoj bazi nezaposlenost u EU je smanjena za milion i 832 hiljade osoba, dok u eurozoni taj broj iznosi milion i 194 hiljade.

Najniža stopa nezaposlenosti u septembru ove godine u EU zabilježena je u Njemačkoj i iznosi 4,5 posto, a slijedi je Češka Republika sa 4,8 posto i Malta sa 5,1 posto.

Prema podacima iz jula, najviša stopa nezaposlenosti u Grčkoj, čak 25 posto, dok prema novijim podacima stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 21,6 posto.

Kada se novi podaci o nezaposlenosti uporede sa podacima iz mjeseca septembra prošle godine, primjetno je kako je stopa nezaposlenosti niža u 23 zemlje EU, a više u četiri zemlje Unije, dok značajnih promjena u Austriji nije bilo.

Smanjenje nezaposlenosti na godišnjoj bazi primjetno je u Španiji, Estoniji, Bugarskoj i Slovačkoj, dok je stopa nezaposlenosti povećana u Finskoj, Francuskoj, Rumuniji i Belgiji.

Statistički podaci pokazuju kako je u septembri više od četiri miliona osoba mlađih od 25 godina bilo nezaposleno u EU, odnosno približno tri miliona u eurozoni. U odnosu na septembar prošle godine broj nezaposlenih mladih osoba smanjen je za 500.000 u EU, odnosno 251.000 u eurozoni.

Stopa nezaposlenosti kod mladih ljudi u EU u septembru iznosila je 20,1 posto, a u eurozoni 22,1 posto. Najniža stopa nezaposlenosti zabilježena je u Njemačkoj gdje je iznosila sedam posto, dok je najviša stopa zabilježena u Grčkoj (prema podacima iz jula) gdje je iznosila 48,6 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: