Posljedice Brexita
5

EU uslovljava aviokompanije da prebace svoja sjedišta iz Velike Britanije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Zvaničnici Evropske unije upozorili su britanske avionske kompanije da će morati preseliti svoja sjedišta i prodati dionice evropskim državljanima ukoliko žele nastaviti letjeti unutar evropskog kontinenta nakon Brexita, piše Guardian.

Riječ je o kompanijama poput easyJeta, Ryanaira i British Airwaysa. Na privatnim sastancima menadžera tih firmi i evropskih dužnosnika upozoreni su da ako žele nastaviti na širenju svojih ruta širom kontinenta, naprimjer od Milana do Pariza, moraju imati glavnu bazu na teritoriju Evropske unije i većina njihovih kapitalnih dionica mora biti u vlasništvu unutar EU.

Razvoj događaja u narednih nekoliko dana mogao bi dovesti do mnogih procesa restrukturiranja. To bi moglo imati ekonomske posljedice za Veliku Britaniju, uključujući i gubitak velikog broja radnih mjesta.

Tvrdokorni stavovi koje su zauzeli predstavnici EU-a mogli bi potaknuti i Veliku Britaniju da uzvrati zaoštravanjem svojih pravila po pitanju državljanstva, što će također prouzrokovati probleme kod prijevoznika s adresom unutar EU. Morat će donijeti tešku odluku o ulaganjima u Velikoj Britaniji u kratkom roku.

Kompanijama poput easyJeta je širenje na rute širom EU-a bila glavna poslovna strategija, a neke firme već su počele tražiti drugo sjedište izvan granica Velike Britanije.

Dužnosnici EU-a bili su jasni o rigidnosti pravila, što se može pripisati zabrinutosti na višim nivoima Evropske unije o posljedicama Brexita. Predstavnici easyJeta, zajedno s vlasnikom British Airwaysa, Ryanaira i Tui Groupta susreli su se prošle sedmice s radnom grupomm EU-a za Brexit.