{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Barroso: Kriza nije završena, ali je oporavak na vidiku

F
11.9.2013. u 16:21
0
10
Barroso: Kriza nije završena, ali je oporavak na vidiku
0
Barroso: Kriza nije završena, ali je oporavak na vidiku
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Kriza u Evropskoj uniji nije završena, ali oporavak je na vidiku i ima razloga za optimizam, s tim da još ne možemo biti zadovoljni, rekao je u govoru o stanju Unije predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu.
"Moramo biti oprezni jer 'jedna lasta ne čini proljeće'. Ne smijemo precjenjivati, ali niti podcjenjivati ono što je do sada učinjeno. Ali, mi smo na pravom putu", rekao je Barroso u 45-minutnom govoru.

Barroso je u svom govoru rekao da se mora nastaviti s reformama, koje trebaju omogućiti izlaz iz krize.

"To smo dužni onima za koje oporavak nije na vidiku, ko još ne osjeća korist od pozitivnog razvoja. Dugujemo to našim nezaposlenima, kojih je 26 miliona, posebno mladim ljudima koji od nas traže da im damo nadu", rekao je Barroso.

"U ovom trenutku, kada imamo krhki oporavak, najveći rizik je politički: nedostatak stabilnosti i nedostatak odlučnosti. Proteklih godina vidjeli smo kako se svaka sumnja u reformsku odlučnost vlada trenutno kažnjava", dodao je predsjednik Evropske komisije.

Barroso je u upozorio da se ni nakon izlaska iz krize stvari neće vratiti onakve kakve su bile.

"Neki ljudi misle da će nakon ovoga sve biti onako kako je bilo ranije, međutim, nisu u pravu. Ova je kriza drukčija, to nije ciklična kriza, nego strukturna. Neće se vratiti ono što je nekad bilo normalno, moramo oblikovati novu normalnost", rekao je Barroso.

Nakon što je pobrojao što je sve u Evropskoj uniji napravljeno na rješavanju krize u proteklih pet godina, Barroso je rekao da je sada najpreča zadaća da se do kraja mandata sadašnjeg saziva Parlamenta uspostavi jedinstveni mehanizam za sanaciju banaka, što je drugi stup bankovne unije.

Osam mjeseci prije izbora za Evropski parlament, ovo bi mogao biti posljednji Barrosov govor o stanju Unije.

U raspravi koja je slijedila, šef najjače zastupničke grupe Evropske pučke stranke Joseph Daul rekao je da do sada poduzete mjere počinju davati rezultate.

"Latvija je izišla iz krize, u Portugalu se smanjila nezaposlenost prvi put nakon više mjeseci. U ovom tromjesečju eurozona je izašla iz recesije", rekao je Daul upozoravajući da se ne smije na tome stati.
Šef zastupničke grupe socijalista Hannes Swoboda oštro je napao politiku štednje koja se provodi u Evropi i tvrdnje da se naziru znakovi oporavka.

"Skandalozno je govoriti o oporavku u Španiji, gdje je prošli mjesec stvoreno samo 31 radno mjesto. Čaša je poluprazna, a ne polupuna", rekao je Swoboda, dodajući da politika štednje podriva evropsku solidarnost.

Pozvao je da se učini više na rješavanju problema nezaposlenosti, posebno mladih, "kojima ne možemo reći da odu drugdje i ondje nađu posao".

Šef evropskih liberala Guy Verhofstadt je rekao da nije pošteno isticati samo negativne ili samo pozitivne stvari u dosadašnjem načinu rješavanja krize, aludirajući na istupe konzervativaca i socijalista.

"Kriza nije gotova", istaknuo je Verhofstadt, pozvavši Komisiju i Parlament da puno brže donose mjere koje će omogućiti izlaz iz krize.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: