{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alitalia klizi ka propasti, radnici odbacili sporazum o spašavanju kompanije

25.4.2017. u 11:10
8
9
Alitalia klizi ka propasti, radnici odbacili sporazum o spašavanju kompanije
8
Italijanski avioprevoznik Alitalia na rubu je opstanka nakon što su se njeni radnici pobunili protiv sporazuma koji su prije deset dana dogovorili menadžment firme i sindikat radnika. Njihova ideja je bila spasiti kompaniju od kolapsa smanjivanjem plata i otpuštanjem radnika, što oni nisu prihvatili.
Izglasavanjem protivljenja sporazumu ugroženo je finansiranje kojim bi Alitalia ostala solventna kompanija, što znači da se sada suočavaju sa mogućom likvidacijom i prizemljenjem flote.

Premijer Paoli Gentiloni sazvao je ministre u vladi na hitnu sjednicu u Rim kako bi razgovarali o sudbini ovog avioprevoznika koji je od 1947. godine igrao ključnu ulogu u civilnom zrakoplovstvu Evrope.

Iako se vjerovalo da će Etihad velikom investicijom prije skoro tri godine spasiti Alitaliju, njihova kupovina 49 posto udjela u kompaniji nije bila dovoljno brzo profitabilna jer su bili pogođeni rastućom konkurencijom niskotarifnih avioprevoznika, kao i utjecajem terorizma na evropska putovanja.

Alitalia se pokušala vratiti na staze stare slave i ove godine planom smanjenja troškova za milijardu eura u roku tri godine, kao i 2.000 otkaza i smanjenjem plata za 30 posto. U dogovoru sa sindikatima 14. aprila je trebala otvoriti put za novi krug finansiranja, smanjenje viška radnika i plata za osam posto. Ipak, 11.400 zaposlenika odbilo je novi sporazum prekinuvši nade da bi se na ovaj način mogao naći izlaz iz duboke krize.

Sada se čeka odluka dioničara i vlade, a odbor Alitalije će danas raspravljati o "negativnom ishodu".

"Radnici su izabrali samoubistvo umjesto žrtvovanja", poručila je Lucia Annunziata, urednica Huffington Posta u Italiji. "Ovo je bio glas nepovjerenja prema državi, izvršnoj vlasti i sindikatima - svim institucijama koje brane interese radnika i građana".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: