Za 8,5 milijardi dolara
0

Europska komisija odobrila plan Microsofta da preuzme Skype

FENA
Zgrada Europske komisije
Zgrada Europske komisije
Evropska komisija (EK) u petak je odobrila plan američke kompanije Microsoft da preuzme operatera internet telekomunikacija "Skype" za 8,5 milijardi dolara.

Do sada najveću akviziciju, na koju se sprema dominantni svjetski proizvođač softvera za personalne računare, američka Federalna trgovinska komisija odobrila je još u junu.

EK je ispitivanjem prijedloga došla do zaključka da se aktivnosti dvije firme na ključnom tržištu videokomunikacija preklapaju i da njihovo spajanje neće ugroziti konkurentnost.

"Komisija smatra da na tom tržištu u usponu, na kome je aktivan niz igrača, uključujući firmu Google, nema razloga za bojazan za privrednu konkurenciju", naveo je izvršni organ Evropske unije.

Microsoft je namjeru da preuzme operatera besplatnog telefoniranja putem interneta objavio u maju.

Softverski gigant nastoji da se proširi na polju mobilnog telefoniranja i interneta i da sustigne konkurentske Google i Apple.

Microsoft namjerava da servis Skype poveže sa svojom igračkom konzolom Xbox, elektronskom poštom Outlook i pametnim telefonima koji koriste operativni sistem Windows.

Skype svakog mjeseca ima u prosjeku oko 150 miliona korisnika, a popularan je naročito u malim preduzećima. Firma je, međutim, u gubicima jer je većina ljudi koristi za besplatne razgovore.

Mnogi analitičari su sumu koju je Microsoft ponudio za kupovinu Skypea ocijenili pretjeranom, prenose svjetske novinske agencije.