biznis
0

Euro u blagom porastu

FENA
Podaci o njemačkom i francuskom BDP-u nadmašili su očekivanja analitičara i poduprli blagi rast eura prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, čiji je tempo ograničio pad aktivnosti u eurozoni u cjelini.

Euro je u takvom okruženju ojačao prema dolaru blagih 0,2 posto, na 1,2350 dolara. Bio je na nešto većem dobitku prema jenu, od 0,5 posto, te se njime trgovalo po 97,20 jena, prenose agencije.

Dolar je također dobio na vrijednosti prema japanskoj valuti, i to 0,3 posto, dosegnuvši 78,52 jena.

Njemačko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, neznatno nadmašivši očekivanja analitičara koji su prognozirali rast po stopi od 0,2 posto. Francusko je gospodarstvo u istom razdoblju stagniralo.

"Njemački i francuski podaci bili su nešto bolji nego što se očekivalo a euro ovih dana crpi potporu iz svakog podatka koji ne razočara", zaključuje Daragh Maher iz HSBC-a.

Dodatnu je potporu evropska jedinstvena valuta crpila iz saopćenja njemačkog ustavnog suda da ne očekuju odgodu presude o europskom kriznom fondu i fiskalnom paktu Evropske unije, najavljenu za 12. septembra, prenosi business.hr.

Rast evropske jedinstvene valute ograničio je pak podatak o padu BDP-a eurozone u cjelini za 0,2 posto u drugom tromjesečju, koji navodi na zaključak da je stanje u gospodarstvima rubnih zemalja gore nego u centralnim zemljama.