biznis
0

Euro porastao na šestosedmični rekord prema dolaru

FENA
Euro je u ponedjeljak porastao na šestosedmični rekord prema dolaru dok su trgovci povećali špekulacije da li će američke kamatne stope pasti ispod evropskih po prvi put u tri godine.

Član vijeća Evropske Centralne banke Klaus Liebscher izjavio je u intervjuu za austrijske novine WirtschaftsBlatt objavljenom u ponedjeljak kako uviđa "značajan rast rizika od inflacije".

Izvještaj američke vlade koji će biti objavljen sutra vjerovatno će pokazasti pad prodaje u prošlom mjesecu, podgrijavajući špekulacije da će Savezne rezerve smanjiti kamatnu stopu za pola procenta, javio je Bloomberg.

"Euro bi mogao ostati pod pritiskom da oslabi već neko vrijeme zbog priča o razlikama u kamatnim stopama", izjavio je Tetsuo Yoshikoshi, tržišni analitičar i Singapuru u Sumitomo Mitsui Banking Corp., trećem po veličini japanskom kreditoru, dodajući kako Liebscherovi komentari "osnažuju stav da bi ECB, barem zasad, mogla da ne snižava kamatne stope".

Euro je porastao na 1,4880 dolara, na najviši nivo od 27. novembra, prije nego što se trgovao za 1,4873 dolara ujutro u Londonu rastući s 1,4776 dolara koliko se dan ranije trgovao u New Yorku. Euro bi mogao porasti čak na 1,5 dolara do kraja marta, kazao je Yoshikoshi. Zajednička valuta 15 evropskih zemalja također je porasla na 161,10 jena sa 160,79 jena krajem prošle sedmice.

Euro je porastao za šest posto prema valutama 24 najvećih trgovinskih partnera u regiji samo u proteklih pet mjeseci. Rast valute slabi konkurentnost evropskog izvoza, koji je bilježio rast u protekle dvije godine.

"Ne možemo živjeti s eurom na ovom nivou dok su tri ostale valute slabe", izjavio je francuski ministar za evropska pitanja Jean-Pierre Jouyet u intervju od 12. januara objavljenom na Malti. On je mislio na kineski juan, jen i dolar.