biznis
0

Euro na najnižoj razini u posljednja četiri mjeseca

FENA
Euro se u četvrtak na međunarodnim tržištima spustio na novu najnižu razinu prema dolaru u posljednja četiri mjeseca, pogođen ojačalim zabrinutostima u vezi solventnosti banaka u nekim zemljama u rubnom pojasu eurozone, povrh raširenih bojazni od mogućeg izlaska Grčke iz europske monetarne unije.

Eurom se tako nakratko trgovalo po 1,26670 dolara, što je njegova nova najniža razina od sredine januara. Na putu je tako da testira najnižu razinu u ovoj godini od 1,2624 dolara, na koju se spustio sredinom januara. Od početka ovoga mjeseca na gubitku je 3,9 posto, dok je danas izgubio oko 0,1 posto, prenose agencije.

Jedinstvena evropska valuta spustila se nakratko i na najnižu razinu u tri mjeseca prema japanskom jenu, od 101,84 jena, oslabjevši za 0,2 posto.

Dolar, kojeg ulagači smatraju sigurnim utočištem za svoj kapital u nestabilnim vremenima, također je zabilježio najvišu razinu u četiri mjeseca u odnosu na švicarski franak, te se njime trgovalo po 94,816 švicarskih centima.

U takvim okolnostima britanska je funta prema dolaru oslabjela za 0,5 posto, na 1,5840 dolara, najnižu razinu u posljednjih mjesec dana.

Nove bojazni u vezi zdravlja španskog bankovnog sistema potaknuli su medijski napisi da su klijenti tamošnje banke Bankia povukli više od milijarde eura sa svojih računa u proteklih sedam dana, premda je vlada u Madridu kazala da se depoziti ne povlače iz te banke, prenosi business.hr.

Ta se vijest nadovezala na medijske napise o povlačenju eura iz grčkih banaka jer tamošnji klijenti strahuju od izlaska Grčke iz eurozone. Takav razvoj situacije ojačao je zabrinutost među ulagačima zbog izostanka odlučnog plana za rješavanje produbljene krize u regiji.