biznis
0

Euro na najnižoj razini u godinu dana

FENA
Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima valuta pao na najnižu razinu prema dolaru u više od 12 mjeseci, nakon što je američki Senat odlučio podržati plan sanacije bankarskog sektora a Evropska središnja banka (ECB) zadržala ključne kamatne stope u eurozoni na postojećoj razini.

Euro se prema dolaru spustio na 1,3916 dolara, nakon što je prethodno oslabio na 1,3856 dolara - najnižu razinu od 18. septembra 2007. godine. Jedinstvena evropska valuta bila je u minusu i prema jenu, kliznuvši na 146,53 jena. Dolar je također izgubio na vrijednosti prema jenu te se njime trgovalo po 105,34 jena.

Američki Senat je velikom većinom glasova prihvatio prilagođen 700 milijardi dolara vrijedan plan sanacije banaka na Wall Streetu koji je izradio kabinet predsjednika Georgea W. Busha. Zastupnički dom Kongresa to tek treba učiniti, nakon što je odbio raniji prijedlog tog plana.

Pritisci na evropske banke potiču rast potražnje za dolarom, ocjenjuje Christine Li iz Economy.coma. "Evropske finansijske institucije koje su previše izložene finansijskoj krizi skresale su zajmodavne aktivnosti i otplaćuju zajmove izražene u dolarima", ističe ona.

Nizozemsko ministarstvo finansija saopćilo je da je Nizozemska predložila osnivanje evropskog fonda rezervi koji bi Evropi omogućio da pritekne u pomoć posrnulim bankama prije nego što potonu, no nije navelo detalje toga prijedloga.

"Nizozemska je kazala ostalim evropskim zemljama da smatramo kako bi bilo ispravno da sve evropske zemlje dadu svoj doprinos u takav fond rezervi", kazala je u Den Haagu glasnogovornica ministarstva Hendireneke Bolhaar.

Prijedlog je iznesen pred članovima odbora EU-a za finansijsku i gospodarsku politiku, koji se obično sastaju radi priprema za sastanak ministara finansija u Luxembourgu, objasnila je Bolhaar.

Nije željela potvrditi izvještaje lokalnih medija da bi o tome prijedlogu svaka zemlja trebala u taj fond izdvojiti tri posto svog BDP-a, što bi u slučaju Nizozemske iznosilo 18 milijardi eura, prenosi Business hr.

"Ne mogu ići u detalje. Još raspravljamo o tome s ostalim zemljama i partnerima", kazala je Bolhaar.