biznis
0

Euro na najnižoj razini u dva i po mjeseca

FENA
Euro se u srijedu stabilizirao na međunarodnim tržištima na najnižoj razini prema dolaru u dva i po mjeseca, pod pritiskom zabrinutosti vezanih za gospodarstvo i bankovni sektor, dok je funta snažno oslabila nakon što je središnja britanska Bank of England signalizirala da je spremna kvantitativno jačati likvidnost.

U takvom je okruženju euro prema dolaru ojačao neznatnih 0,1 posto, na 1,2601 dolar, nakon što je nakratko kliznuo na najnižu razinu od 4. decembra, od 1,2557 dolara. Prema jenu je ojačao 0,4 posto, na 116,77 jena.

Dolar je također bio u plusu prema japanskoj valuti, 0,35 posto, te se njime trgovalo po 92,68 jena.

Tržištima vlada nervoza zbog nastavljenog pada evropskih dionica, a na raspoloženje utječe i pesimizam vezano za budućnost evropskih banaka opterećenih opasnom imovinom, u odsustvu ikakvih signala o zaustavljanju globalnog gospodarskog usporavanja.

"Raspoloženje prema euru i dalje je vrlo negativno, nastavlja se pritisak situacije u istočnoj Evropi i eurozoni, što će kratkoročno nastaviti pritiskati euro", ocjenjuje Lee Ferridge, valutni strateg tvrtke State Street Global Markets.

Funta je pak oslabila prema dolaru, 0,2 posto na 1,4216 dolara, a i euro je bio u plusu prema britanskoj valuti, i to 0,3 posto, dosegnuvši 88,64 penija, nakon što je zapisnik sa sastanka monetarnog povjerenstva BoE sa sastanka u februaru pokazao da su njegovi članovi jednoglasno odlučili zatražiti zeleno svjetlo vlade za takozvano kvantitativno jačanje likvidnosti kupnjom vrijednosnica.

Euro pritišće i mogućnost da bi agencija za kreditni rejting Moody's Investors Service mogla sniziti rejting bankama eurozone s velikom izloženošću u istočnoj i središnjoj Evropi, kao i prijetnja da bi agencija Standard & Poor's mogla revidirati rejtinge bankama europskih gospodarstava u nastajanju.

Trgovci su sada u očekivanju objave podataka o gradnji novih kuća u SAD-u i industrijskoj proizvodnji tokom dana, prenosi Hina, kao i govora čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea te objave zapisnika sa januarskog sastanka Fed-ovog monetarnog povjerenstva.