biznis
0

Euro čvršći, evropske akcije skuplje u "tankoj" trgovini

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kurs eura na evropskim deviznim berzama bio je danas nešto čvršći prema dolaru, jenu i švicarskom franku, nakon prethodnog osjetnijeg pada, dok su akcije blago poskupile u "tankoj" trgovini, podstaknute višim cijenama nafte.

Glasine o nasilnoj smjeni vlasti u Pakistanu su nakratko "pogurale" naviše kurs franka, ali je nakon demantija te informacije vrijednost "švicarca" opala do ranije dostignutog nivoa.

Euro je tokom današnje prijepodnevne trgovine na vodećoj deviznoj berzi u Londonu ojačao prema američkom takmacu 0,4 posto - na 1,4401 dolara, poslije sinoćnjeg pada u završnoj trgovini na 1,43 "amerikanca", što je bio najniži kurs od septembra.

Dolar je istovremeno kotirao nešto više od 90 jena, blizu 1,62 za funtu sterlinga i iznad 1,04 švicarska franka, ističe agencija Reuters u izveštaju iz Londona.

Zapadnoevropski analitičari, na čije mišljenje se pozivaju strane novinske agencije, navode da je euro i dalje pod pritiskom zbog dužničkih problema Grčke - jedne od 16 članica Evropske unije koje primenjuju jedinstvenu novčanu jednicu umjesto vlastite.

Grčka je ovog mjeseca "preživjela" dva sniženja kreditnog rejtinga i to je djelovalo obeshrabrujuće na investitore i valutne trgovce, pa je uslijedilo za mnoge neočekivano obaranje tržišnih pozicija eura, iako su početkom decembra mnogi eksperti predviđali daljnji rast njegove vrednosti.