biznis
0

EU uložila u BiH 1,45 miliona eura u sektor osiguranja

FENA
U BiH još ne postoji jedinstven ekonomski prostor u sektoru osiguranja, jer su izdavanje dozvola i nadzor podijeljeni među entitetima, konstatirano je danas u Sarajevu na završnoj konferenciji o sektoru osiguranja u BiH.

Ovim skupom su predstavnici bh. vlasti i osiguravajućih društava obilježili završetak projekta "Savjetodavna pomoć reformi i modernizaciji sektora osiguranja" (TARMIS).

Projekt je u protekle dvije godine finansirala Evropska unija u vrijednosti od 1,45 miliona eura s ciljem predstavljanja stabilnosti, integriteta i efikasnog djelovanja osiguravajućih društava.

Učesnici konferencije su danas razgovarali o tome šta treba učiniti da bi se oformio stabilan i održiv sektor osiguranja za dobrobit potrošača i ekonomije.

Direktor Agencije za osiguranje u BiH Samir Omerhodžić ustvrdio je kako ova agencija osnovana prije devet mjeseci odlukom Vijeća ministara BiH ima male nadležnosti. Jedna od osnovnih je harmonizacija propisa u ovoj oblasti na nivou BiH.

-Još postoje osiguravajuća društva iz jednog entiteta koja ne mogu osnovati svoje filijale u drugom entitetu, kazao je Omerhodžić, navodeći da bi se ovi nepovoljni uvjeti trebali promijeniti do kraja godine.

Napomenuo je i da BiH ne raspolaže kompletnim podacima u sektoru osiguranja, ali se očekuje da će uskoro biti napravljen statistički servis u ovoj oblasti.

Cilj TARMIS projekta je bilo da se osigura da javna politika ne sprječava djelovanje jedinstvenog ekonomskog prostora u sektoru osiguranja BiH zbog zakona, nadzornih postupaka ili porezne politike.

Projekt je u prvo vrijeme osmišljen da pruži podršku entitetskim agencijama za osiguranje, a Agencija za osiguranje u BiH ima koordinirajuću ulogu.

Šef Operativnog sektora Delegacije Evropske komisije u BiH Ferdinand Kopp kazao je da je sektor osiguranja bitan za razvoj ekonomije zbog čega je neophodno stvoriti jaka osiguravajuća društva.

Također, mora se osigurati da nadzor u ovoj oblasti bude neovisan i zaštićen od bilo kakvih političkih uplitanja.

Jačanje sektora osiguranja u BiH jedan je od zahtjeva iz dokumenta o evropskom partnerstvu.