biznis
0

EU traži od banaka da smanje provizije

FENA
Evropljane bukvalno pljačkaju nepotrebno visokim bankarskim provizijama i troškovima kreditnih kartica koji uvećavaju maloprodajne cijene, upozorila je Evropska komsija, objavljujući rezultate istrage koju je provela u oblasti bankarskih poslova sa stanovništvom, javljaju agencije.

"U priličnom broju zemalja članica, korisnike tih usluga pljačkaju", izjavila je komesar EU za konkurenciju Neli Kros i dodala da je spremna da primijeni kaznene mjere tamo gdje postoje dokazi da kompanije krše zakon za borbu protiv monopola.

Premda u najnovijem izveštaju nema imena kompanija koje zaračunavaju prevelike provizije, Komisija je već ranije optužila "Masterkard" (MasterCard Inc.) za restriktivnu poslovnu praksu i navela da su austrijske, finske i portugalske banke smanjile ili obećale da će smanjiti provizije koje zaračunavaju na plaćanja karticama.

"Naši podaci govore da trgovina namalo u nekim zemljama plaća provizije koje su i do četiri puta veće nego u drugim zemljama za prihvatanje iste kreditne kartice", rekla je Kros.

U nekim članicama EU, banke koje izdaju kartice bilježe profit i deset puta veći nego što imaju banke u drugim članicama.

U cjelini gledano, banke od provizija na plaćanje karticom koje zaračunavaju kompanijama u EU ostvaruju prihod od 25 milijardi eura godišnje, jer potrošači koriste kartice za plaćanja robe i usluga vrijednih 1,35 milijardi eura svake godine.

Kros je rekla da će svi sistemi kreditnih kartica morati da se prouče "od slučaja do slučaja" i ako se utvrdi da su neopravdani, primijenit će se antimonopolski propisi.