biznis
0

EU se nada dogovoru o gasovodu "Nabuko"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Povjerenik Evropske unije za energetiku Andris Piebalgs rekao je kako se nada da će Evropa i Turska početkom sljedeće godine postići dogovor o uvjetima tranzita gasa kroz tu zemlju, što bi omogućilo realizaciju 12 milijardi dolara vrijednog projekta izgradnje gasovoda "Nabuko".

On je, međutim, u izjavi u četvrtak uvečer priznao i da bi održivost gasovoda mogli da ugroze energetski sporazumi na čijem sklapanju u regiji Kaspijskog mora radi Rusija, prenio je Reuters.

Planom je predviđeno da se gasovodom "Nabuko", čija se izgradnja dugo odgađa, godišnje transportuje 30 milijardi kubnih metara gasa iz centralne Azije u Evropu preko Gruzije, Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske, što je dio plana za smanjenje evropske zavisnosti od ruskog gasa. Gasovod bi trebalo da bude pušten u rad do 2013.

Jedna od prepreka za izgradnju "Nabuka" je bilo i postizanje dogovora s Turskom, zemljom zavisnom od uvoza energenata, za koju analitičari kažu da se nije žurila u pregovorima, kako bi dobila prava na uvoz dijela gasa iz "Nabuka" za vlastitu upotrebu.

Piebalgs koji je u Ankari u četvrtak razgovarao s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, predsjednikom Abdullahom Gulom i ministrom energetike Hilmijem Gulerom, izjavio je da nema neslaganja oko naknada za tranzit, već je Turska zabrinuta za vlastito energetsko snabdijevanje.

"Turska ne želi da sav gas iz zemalja proizvođača ode u EU. Verujem da u regiji ima dovoljno gasa za sve, jedino treba da se usaglase interesi Evropske unije, zemalja proizvođača i Turske", istaknuo je evropski povjerenik.