biznis
0

EU protiv plazma televizora zbog globalnog zagrijavanja

FENA
Ministri za zaštitu životne sredine zemalja članica Evropske unije dogovorili su se o daljim koracima koje će preduzeti u borbi protiv globalnog zagrijvanja, a ovoga puta na "tapetu" su se našli ne baš štedljivi plazma televizori, javljaju svjetske novinske agencije.

Informaciju je prenio "Independent" pozivajući se na britansko nadležno ministarstvo, čiji predstavnici su učestvovali na sastanku o daljim koracima protiv rastuće potrošnje energije u evropskim domaćinstvima.

U posljednjih pet godina, televizori sa plazma ekranima velike površine doživjeli su svojevrsni "bum" i danas ih u svojim domovima imaju milioni Evropljana.

To se, međutim, negativno odrazilo na povećanje prosječne potrošnje struje u domaćinstvima, što je zabrinulo evropske političare, koji su odlučili da to ograniče uvođenjem normi za potrošnju električne energije televizora.

Plazma ekrani troše znatno više struje nego njihove alternative u obliku ekrana od tečnih kristala (LCD) ili klasičnih CRT televizora.

Na primjer, plazma televizor sa ekranom od 42 inča troši prosječno 820 kilovatsati (kWh) godišnje, dok isti takav LCD televizor troši 350 kWh. CRT televizori sa tako velikim ekranima nisu dostupni na tržištu, ali njihovi najveći modeli od 32 inča troše godišnje oko 320 kWh.

Iza rastuće potrošnje stoji želja kupaca da imaju što veći ekran i to EU neće ograničavati, ali će svoju podršku usmjeriti na ekološke varijante velikih televizora.

Iako se za sada radi samo o prijedlogu, ne očekuju se veći problemi za njihovo usvajanje od zakonodavnih organa EU. Nova norma bi mogla da bude donesena već tokom ovog proljeća.

Još nisu poznate konkretne vrijednosti planiranog ograničenja potrošnje električne energije televizora. Tačne cifre će biti određene poslije stručne analize i razmatranja prijedloga sa proizvođačima i prodavcima televizora.

Poslije ograničenja prodaje neštedljivih sijalica od 100 vati, koje je usvojeno na teritoriji EU prošle sedmice, najavljeni početak kraja plazma televizora je sljedeći korak ka barem djelomičnom usporavanju ubrzanog rasta potrošnje struje u evropskim domaćinstvima tokom posljednjih godina.