Razgovori u Briselu
8

EU postigla dogovor o paketu pomoći vrijednom 500 milijardi eura za zemlje pogođene koronavirusom

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ministri finansija zemalja članica Evropske unije (EU) postigli su u četvrtak dogovor o paketu pomoći vrijednom 500 milijardi eura koji je namijenjen evropskim zemljama koje su najteže pogođene koronavirusom.

BBC piše da je predsjednik Eurogrupe Mário Centeno objavio da je dogovor postignut nakon dugotrajnih diskusija u Briselu.

Sve je uslijedilo nakon što je španski premijer rekao da je ta zemlja blizu vrhunca pandemije koronavrusa, a u kojoj je do sada najveći broj potvrđenih slučajeva zaraze u Evropi od 152.446 osoba gdje je umrlo više od 15.000 osoba.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva je upozorila da se svijet suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije 1930-tih. Dodala je da će ekonomski raste ove godine zbog pandemije koronavirusa biti veoma negativan.

Ministri nisu prihvatili zahtjev Francuske i Italije da članice EU-a podijele troškove nastale zbog krize, izdavanjem takozvanih "korona obveznica".

Konačno dogovoreni paket manji je nego što je zatražila Evropska centralna banka (ECB).

ECB je navela da će Evropskom bloku za borbu protiv krize trebati najviše 1,5 milijardi eura.

Međutim, francuski ministar finansija Bruno Le Maire pozdravio je taj sporazum kao najvažniji ekonomski plan u historiji EU.

"Evropa se odlučila i spremna je udovoljiti težini krize", objavio je na Twitteru nakon razgovora.

Ministri su bili blizu dogovora i u srijedu, ali pregovori ipak nisu bili uspješni zbog spora između Italije i Holandije koja se najviše protivi izdavanju "korona obveznica".

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa ukazala je na duboke podjele u Evropi, jer Italija i Španija optužuju sjeverne države na čelu s Njemačkom i Holandijom da nisu dovoljno solidarne.