biznis
0

EU podržava mala i srednja preduzeća u BiH

FENA
Evropska unija pokrenula je u BiH projekt namijenjen za pružanje usluga poslovne podrške malim i srednjim preduzećima u BiH po sistemu vaučera.

Projekt pod nazivom "Podrška EU izgradnji institucionalnih kapaciteta za regionalni i lokalni ekonomski razvoj i razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH" (EURELSMED) finansira EU u suradnji s pet regionalnih razvojnih agencija u BiH i Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća RS-a.

Sistem vaučera za mala i srednja preduzeća u BiH provodit će regionalne razvojne agencije (RDA NW, REZ, REDAH, SERDA i NERDA) i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS-a, a program će trajati do juna 2012.

Pokretanje sistema vaučera obilježeno je u ponedjeljak prezentacijom u Sarajevu, a slični skupovi bit će upriličeni i u drugim dijelovima BiH.

Šef Odjela za ekonomsku reformu, trgovinu i prirodne resurse Delegacije EU u BiH Johhan Hesse kazao je novinarima da je taj projekt pokrenut u namjeri da se osnaži ekonomski razvoj BiH, a pogodnosti će moći iskoristiti 200 kompanija. Njihova selekcija je u toku.

Sistem vaučera ranije je primijenjen u vidu pilot-projekta i pokazao se kao uspješan. Za taj projekt dosad je pokazalo interes dosta firmi iz privatnog sektora.

Slobodan Marković, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, jedne od šest agencija koje su uključene u vaučer sistem, smatra da su za ovdašnja preduzeća usluge takve vrste veoma korisne, ali da je malo njih i svjesno koliko to može doprinijeti poboljšanju nivoa njihovog poslovanja.

Projekt EURELSMED osigurao je, za potrebe sistema vaučera za usluge poslovne podrške malim i srednjim preduzećima u BiH, početna sredstva od 120.000 eura. Taj program pokriva cijelu državu, a predviđa subvencioniranje troškova usluga poslovne podrške za mala i srednja preduzeća, lakši pristup konsultantima i uslugama pružanja obuke da bi mala i srednja preduzeće mogla povećati svoju konkurentnost, razvijati se i rasti, te pomoći jačanju usluga poslovne podrške u BiH.