Jose Manuel Barroso
0

"EU ne može plaćati plin za Ukrajinu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija nema mogućnosti da pomogne Ukrajini u izmirivanju dugovanja za ruski plin jer su njeni fondovi trenutno ispražnjeni, izjavio je u petak predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Pomoć Ukrajini u plaćanju plina ranije je ponudila ruska vlada koja strahuje od ponavljanja plinskog sukoba s početka godine kada su dvije sedmice bile obustavljene isporuke ovog energenta preko ukrajinskih plinovoda.

Barroso je rekao da je u petak "dugo razgovarao s ruskim premijerom Vladimirom Putinom" i obećao da će pitanje isporuka ruskog plina Ukrajini i probleme koje ova zemlja ima s plaćanjem pokrenuti na redovnom samitu 27 zemalja EU-a planiranom za 18. i 19. juni.

Predsjednik EK-a je potvrdio da je dobio pismo ruskog premijera u kome poziva EU da pomogne Ukrajini u plaćanju ruskog plina.

Imajući u vidu trenutno stanje evropskih fondova, bit će teško i praktično neizvodljivo da se finansijski pomogne Ukrajini, kazao je Barroso i objasnio da je najveći dio budžeta EU-a podijeljen u vidu vanredne pomoći državama članicama Unije za borbu s posljedicama krize, s tim da se ne isključuje mogućnost daljnjeg smanjenja prihoda evropskog budžeta.