{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU i Rusija zbog trgovine ovise jedna o drugoj

F
1.9.2008. u 13:04
0
0
EU i Rusija zbog trgovine ovise jedna o drugoj
0
EU i Rusija zbog trgovine ovise jedna o drugoj
Foto: Reuters
Unatoč često burnim političkim odnosima, Evropska unija i Rusija toliko su usko trgovinski povezane da njihova gospodarstva u velikoj mjeri ovise jedno o drugom, javlja njemačka novinska agencija DPA.
Rusija je najveći pojedinačni opskrbljivač EU-a energijom, a u 2007. godini, prema podacima Evropske komisije, osigurala je 28,4 posto ukupnog evropskog uvoza nafte i plina.

Rusija je 2007. zemljama članicama EU-a prodala nafte i plina u vrijednosti 94,33 milijarde eura (139,2 milijarde američkih dolara) - dvije trećine svog ukupnog izvoza u Evropu te godine.

Rusija je treći najveći izvor uvoza u EU, poslije Kine i SAD-a. Također je i treći najveći kupac roba izvezenih iz EU.

Potrošnja evropske robe u Rusiji zadnjih se godina više nego udvostručila. Izvoz iz EU-a u Rusiju porastao je s 37,2 milijarde eura 2003. godine na 89,1 milijardu lani. Samo SAD i Švicarska kupuju više evropske robe.

EU je daleko najvažniji trgovinski partner Rusije. U 2007. Evropa je uvezla robe iz Rusije u vrijednosti 143,6 milijardi eura - više od polovine ukupne vrijednosti ruskog izvoza te godine (247 milijardi eura).

Istodobno, Rusiji je prodala robe u vrijednosti 89,1 milijardu eura - ponovno više od polovine ukupnog ruskog uvoza te godine.

Ukupna trgovinska razmjena između EU-a i Rusije u 2007. od 232,7 milijardi eura predstavlja 53 posto ruske globalne trgovine, te 8,7 posto ukupnog međunarodnog poslovanja EU-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: