Nema letova za Abu Dhabi
4

Etihad Airways obustavio usluge prema Beogradu, partnerstvo s Air Serbia na tankom ledu

Dž. L.
Etihad Airways i Air Serbia u partnerstvu od 2013. (Foto: Ex-Yu Aviation)
Etihad Airways i Air Serbia u partnerstvu od 2013. (Foto: Ex-Yu Aviation)
Etihad Airways je na neodređeno vrijeme prekinuo letove između Abu Dhabija i Beograda i čini se da će 2021. godine prekinuti partnerstvo s Air Serbia, što ukazuje da se bliži kraj i njegovom dioničkom vlasništvu nad srbijanskom aviokompanijom.

Etihad je obnovio usluge avioprijevoza između Abu Dhabija i Beograda u julu ove godine, ali ih je 14. oktobra suspendovao na šest sedmica. Kasnije je odgodio letove na ovoj relaciji do januara 2021. godine, ali ih je sada u potpunosti obustavio, javlja Ex-Yu Aviation.

Avioprijevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata u partnerstvu je s Air Serbia od 2013. godine. Obje kompanije su održavale dobru saradnju sve do pandemije koronavirusa, uz 12 sedmičnih letova između Beograda i Abu Dhabija u posljednjim godinama. Etihad Airways je u 2019. obavio 462 jednosmjerna leta između Abu Dhabija i Beograda.

Ipak, Vlada Srbije nagovijestila je da Etihad Airways može izaći iz svog dioničkog vlasništva nad kompanijom Air Serbia. Stoga je Srbija u junu ove godine započela razgovore s emiratskim nacionalnim prijevoznikom o njegovoj budućoj ulozi u aviokompaniji. Srbijanska vlada je nagovijestila da će zatražiti da Etihad Airways pokrije dio gubitaka nastalih usljed pandemije.

"Što se tiče Air Serbia, ne samo da će nastaviti da posluje, već ćemo imati i dovoljno snage i znanja ako moramo dokapitalizovati kompaniju i preuzeti veći vlasnički udio. To uopće nije problem. Air Serbia će biti uspješna aviokompanija i ponos Srbije svuda u svijetu", izjavio je jučer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije posjeduje 51 posto udjela u Air Serbia, dok Etihad Airways drži 49 posto udjela.

Podsjetimo da je u oktobru srbijanska vlada usvojila uredbu koja joj omogućava dokapitalizaciju Air Serbia. Dokapitalizacijom država može povećati svoj udio u kompaniji, a koju kasnije može prodati. Vučić je tokom ljeta nagovijestio da bi, ukoliko Etihad u potpunosti ili djelimično napusti aviokompaniju, mogao doći još jedan strateški partner.