biznis
0

ESV prihvatio radni materijal zakona o porezu na dobit

FENA
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH na večerašnjoj sjednici u Sarajevu prihvatilo je radni materijal zakona o porezu na dobit čiji je predlagač Federalno ministarstvo finansija.

Tekst novog zakona predviđa da će stopa poreza na dobit biti smanjena na 10 posto umjesto sadašnjih 30 posto, a predviđen je i jednak tretman domaćih i inozemnih investitora.

Ocijenjeno je da spomenuti zakon prvenstveno mora biti zakon koji će biti podsticajan i za investitore i za državu. Vijeće je razmatralo i prednacrt zakona o porezu na dohodak, međutim dogovoreno je da se Federalno ministarstvo finansija o prijedlozima poslodavaca i sindikata izjasni na narednoj sjednici Vijeća.

Naime, poslodavci predlažu da plaće budu oporezivane sa dvije stope od 10 i 15 posto, kao što je u Republici Srpskoj, te da najniže, odnosno zajamčene plaće ne budu oporezivane, dok sindikat traži oslobađanje najniže penzije od tog poreza i oporezivanje visokih penzija.

Sindikat također smatra da budući zakon o porezu na dohodak treba biti harmoniziran sa zakonom u RS-u radi jedinstvenosti bh. tržišta.

ESV-e je ocijenilo da je novi zakon o sigurnosti i zdravlju na radu neophodan te je podržalo prednacrt tog zakona. Zakon o zaštiti na radu, koji je u primjeni, kako je rečeno, donesen je 1990. godine i nije prilagodljiv aktuelnom tržištu.

Zaključeno je da eventualne primjedbe mogu još uvijek biti dostavljene predlagaču tog zakona, Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.