biznis
0

Eskalacija napetosti oko Irana pogodila tržišta dionica

FENA
Eskalacija napetosti između Irana i Zapada te zabrinute izjave predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea o inflaciji i gospodarskim neizvjesnostima protekle sedmice na najvažnijim svjetskim berzama poljuljali su spremnost ulagača da ulažu u dionice.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se protekle sedmice jedan posto, na 12.354 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,1 posto, na 2.422 boda.

U martu Dow je tako dobio 0,7 posto na vrijednosti, a Nasdaq 0,2 posto. Međutim, njihova tromjesečna izvedba bila je najlošija u zadnje dvije godine.

Dow je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježio gubitak od 0,9 posto na vrijednosti, dok je Nasdaq porastao tek za 2,6 posto.

Eskalacija tenzija između Irana i Zapada ulagače čini nervoznima, a potaknula je i rast cijene barela nafte iznad 67 dolara sredinom sedmice.

Ulagače su obeshrabrile nove vijesti da London i Teheran još nisu postigli sporazum o oslobađanju 15 britanskih mornara i marinaca koje Iran već neko vrijeme drži u pritvoru.

Dionice industrijskih kompanija poput Boeinga, 3M-a i General Electrica predvodile su gubicima, zajedno s maloprodajnim, finansijskim i transportnim kompanijama.

Izjava predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea kako je zabrinut inflacijom i neizvjesnostima vezanim uz američko gospodarstvo također je pritisnula cijene blue-chip dionica.

Bernanke je pred Kongresom u srijedu ustvrdio da temeljna stopa inflacije, koja isključuje vrlo oscilirajuće cijene hrane i energije, ostaje na neugodno visokom nivou, čime je raspršio očekivanja na tržištu dionica o skorom rezanju kamatnih stopa u SAD-u.

Ključna kamatna stopa u SAD-u trenutno je 5,25 posto. Predsjednik Feda također je rekao da problemi na tržištu hipotekarnih zajmova odgađaju i oporavak tržišta nekretnina.

"Imalo bi smisla sniziti kamatne stope kako bi se stimuliralo tržište, no mislim da Bernanke to ne može učiniti u svjetlu njegovih zabrinutosti oko inflacije", rekao je izvršni direktor Swiss America Trading Corp Craig Smith.

Ni najnoviji gospodarski pokazatelji ne podupiru raspoloženje ulagača. Američka vlada u ponedjeljak je objavila razočaravajuće podatke o prodaji novih kuća u februaru. Ona je smanjena 3,9 posto na mjesečnom odnosno 18 posto na godišnjem nivou razini.

Stoga su dionice građevinskih firmi u prosjeku potonule 1,5 posto.