biznis
0

ERSTE Fondacija: Rok za prijavu projekata ističe 30. oktobra

FENA
ERSTE Fondacija poziva još jednom neprofitne organizacije, institucije javnog sektora i civilnog društva, vjerske zajednice, medije i pojednice da do 30. oktobra konkurišu za novoustanovljenu nagradu za projekte u oblasti društvene integracije s područja Balkana.

"ERSTE Fondacija je osigurala nagradni fond u vrijednosti od 60.000 eura. Dobitniku prve nagrade bit će uručeno 20.000 eura, dok će dobitnici druge i treće nagrade dobiti 15.000, odnosno 10.000 eura. Još sedam organizacija i njihovih projekata bit će nagrađeno iznosima po 2.000 eura", saopćeno je iz ERSTE Fondacije.

Nagrada uključuje i niz drugih pogodnosti kao što su javno predstavljanje i pristup mreži potencijalnih sponzora i institucija koje bi na različite načine mogle da podrže odabrane projekte.

Žiri, koji će činiti međunarodni i regionalni eksperti, će na osnovu užeg izbora odabrati deset nagrađenih projekata. Pobjednici će biti proglašeni na ceremoniji dodjele nagrada koja će biti održana početkom 2008.

Nagrada ERSTE Fondacije za društvenu integraciju je projekt zamišljen da predstavi i oda priznanje organizacijama u javnom i neprofitnom sektoru koje angažuju ljudske sposobnosti, kapacitete i inicijative u pravcu socijalno orijentirane prakse i progresivnih promjena u društvu.

Ta nagrada ima za cilj unaprjeđenje socijalne prakse predstavljanjem inovativnih projekata u zemljama centralne i jugoistočne Evrope (CSEE). Nagrada osigurava zasluženo priznanje ulozi pojedinaca i grupa u regionu u procesu stvaranja društava koja svima daju jednaku šansu.

"Za nagradu ERSTE Fondacije dosad se prijavilo više od 60 projekata i još jednom pozivamo sve zainteresovane da konkurišu," izjavio je Dejan Petrović, koordinator tog projekta ERSTE Fondacije.

Prijavni formular se može popuniti online na internet adresi: www.erstestiftung.org/integration-award. Formular je moguće preuzeti na toj adresi, a nakon popunjavanja moguće ga je poslati elektronskim putem.

Oni koji nemaju pristup internetu imat će mogućnost da svoj prijavni formular dostave poštom na adresu: ERSTE Stiftung (ERSTE Foundation Award for Social Integration) Graben 21 A-1010 Vienna Austria

ERSTE Fondacija je direktni nasljednik “Erste Oesterreichische Spar-Casse” štedionice, koja je osnovana u Beču 1819. godine. Oslanjajući se na tradiciju štedionica koje su osnivane prije više od sto osamdeset godina koje su za cilj imale opće dobro.

"DIE ERSTE österreichische Spar-Casse Privatstiftung" počela je s radom 2005. godine. Kao glavni akcionar ERSTE Banke, ERSTE Fondacija je jedna od najznačajnijih fondacija ove vrste u Evropi. ERSTE Fondacija realizuje svoje aktivnosti u čitavom regionu srednje i jugoistočne Evrope fokusirajući se na tri ključna programa - društvena pitanja, kultura i evropske integracije.

Programi se prije svega bave pitanjima društvene kohezije, kulturnog razvoja i historije te izazovima u procesu ujedinjenja Evrope. ERSTE Fondacija se bavi problemima koji se tiču zemalja u regionu dajući pritom konkretan doprinos poboljšanju životnih uvjeta ljudi kojima je potrebna pomoć i podrška.