|

Ericsson: 6 milijardi pretplatnika mobilne telefonije u svijetu

Ericsson: 6 milijardi pretplatnika mobilne telefonije u svijetu
0
F
FENA
23.2.2012. u 13:58
0
komentara
0

dijeljenja
Ericsson: 6 milijardi pretplatnika mobilne telefonije u svijetu
U svijetu postoji šest milijardi pretplatnika mobilne telefonije, objavila je telekomunikacijska kompanija "Ericsson", pri čemu faktički mobilnu telefoniju koristi nešto više od četiri milijarde ljudi.
Polazeći od činjenice da ukupna svjetska populacija broji sedam milijardi ljudi, ispostavlja se da 60 posto stanovništva koristi mobilnu telefoniju.

Broj pretplatnika se razlikuje od broja faktičkih korisnika, pošto jedna osoba može da ima više brojeva mobilnih telefona, precizirala je švedska kompanija.

Prema proračunima "Ericssona", broj pretplatnika svake godine raste u prosjeku za 13 procenata, a po tempu rasta prednjače najmnogoljudnije zemlje na svijetu Indija i Narodna Republika Kina.

U tim zemljama živi 35 posto svih osoba koje su se pretplatile na mobilnu telefoniju u posljednjem kvartalu 2011. Među pet zemalja sa najvećim rastom broja korisnika su, takođe mnogoljudne države Brazil, Indonezija i Bangladeš.

Usluge mobilne telefonije treće generacije su dostupne za oko 15 procenata pretplatnika. Oko 75 posto koristi komunikacije druge generacije, a kakve usluge koristi preostalih 10 posto korisnika, Ericsson ne precizira. Iako trećinu mobilnih telefona prodatih u 2011. čine smartfoni, njihov udio je još skroman i njih posjeduje tek jedan od deset korisnika mobitela.

Švedska kompanija "Ericsson", proizvođač telekomunikacijske opreme, među kojom je i oprema za mobilne mreže, je 2001. zajedno sa japanskom "Sony" osnovala firmu za proizvodnju mobilnih telefona "Sony Ericsson".

Firma je postojala do februara ove godine, a onda je Sony preuzeo i udio Ericssona.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.