{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EP BiH od Evropskog suda traži zaštitu prava vlasništva na nekretninama u Hrvatskoj

F
12.12.2013. u 11:59
1
4
EP BiH od Evropskog suda traži zaštitu prava vlasništva na nekretninama u Hrvatskoj
1
EP BiH od Evropskog suda traži zaštitu prava vlasništva na nekretninama u Hrvatskoj
Elektroprivreda BiH
Javno poduzeće Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo podnijela je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu šest predstavki kojima je zatražila zaštitu prava vlasništva na nekretninama u Republici Hrvatskoj. Predstavke se odnose na nekretnine (objekte i zemljišta) koje JP Elektroprivreda BiH posjeduje u Sutivanu, Gradcu, Makarskoj, Biogradu na Moru, Lukoranu i Baškoj Vodi.
Pravni tim JP Elektroprivreda BiH prethodno je iscrpio sva pravna sredstva s ciljem zaštite imovine i imovinskih prava u okviru pravosudnog sistema Republike Hrvatske.

Ključna prepreka pozitivnom rješavanju zahtjeva Elektroprivrede BiH je Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske i Zakon o zabrani raspolaganja i preuzimanju sredstava određenih pravnih osoba na teritoriji Republike Hrvatske.

Donošenjem Uredbe o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske stvoreni su komplikovani mehanizmi koji onemogućavaju efikasnu zaštitu imovine pravnih lica iz zemalja nastalih raspadom SFRJ.

U predstavkama podnesenim 29. novembra Evropskom sudu za ljudska prava, Elektroprivreda BiH je istakla da su odnosom upravnih i sudskih organa Republike Hrvatske naspram njenih imovinskih prava na nekretninama povrijeđene odredbe Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, pravo na pravično i javno suđenje, pravo na imovinu i pravo na djelotvoran pravni lijek.

Elektroprivreda BiH, kako navode u saopćenju iz tog poduzeća, očekuje da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu obavezati Republiku Hrvatsku da uskladi svoje pravne propise sa Evropskom konvencijom i da će joj biti omogućen pristup nadležnim organima Republike Hrvatske radi zaštite njenih prava na imovinu, vraćanje u posjed oduzetih nekretnina i ostvarivanje vlasničkih prava, te je zatražena i odgovarajuća naknada na ime nematerijalne štete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: