biznis
0

Energoinvest: U 2013. realizirati projekte vrijedne više od 100 miliona eura

FENA
Poslovanje Energoinvesta d.d. u 2012. godini obilježili su brojni problemi koji su prije svega posljedica naslijeđenog stanja iz predhodne godine, skromnih akativnosti na libijskom tržištu i niske ugovorenosti poslova za 2012. godinu, istaknuto je danas prilikom godišnjeg susreta menadžmenta ove kompanije s novinarima.

Rezultat toga je činjenica da će Energoinvest u ovoj godini ostvariti relativno manje prihode na stranom tržištu u odnosu na planske pokazatelje. Po riječima direktora Energoinvesta Enesa Čengića, najznačajniji prihodi na stranom tržištu ostvareni su na tržištu Etiopije, Libije, Slovačke, Makedonije, Alžira i Iraka.

Na manji obim realizacije na stranom tržištu, kako ističe menadžment kompanije, uticalo je više faktora. Realizacija po ugovoru o izgradnji trafostanica u Iraku je planirana u iznosu od oko 36 miliona KM prihoda, a s obzirom na dinamičko prolongiranje svih aktivnosti vezanih za ovaj ugovor, praktično su se tek krajem ove godine stekli uslovi za realizaciju ugovora i ostvarivanje prihoda, te se njegova realizacija nastavlja u 2013.

Također, nisu se stekli uslovi za realizaciju ugovora o izgradnji dalekovoda u Libiji planiranom dinamikom po kojoj je bilo predviđeno da u drugoj polovini 2012. Energoinvest ostvari značajan obim realizacije.

Menadžment posebno ističe da status svih ugovora u realizaciji u Libiji nije upitan u smislu njihovog kontinuiteta, odnosno izvjesnosti za nastavak poslovnih aktivnosti. U prilog tome govori činjenica da će na libijskom tržištu biti ostvareno oko 19 miliona KM prihoda po osnovu isporuka opreme i po osnovu usluga održavanja na naftnim poljima (ugovor Maint).

Također, delegacija Energoinvesta je u novembru ove godine boravila u Libiji i na osnovu razgovora s investitorima izvjesno je da se poslovne aktivnosti u Libiji po ugovorima nastavljaju u onom obimu koji politička situacija bude dozvoljavala. Zbog sigurnosnih faktora realizacija radova na terenu je usporena, ali se u 2013. planira povoljnija dinamika budući da je u Libiji formirana nova vlada.

U plan za 2012. bili su uključeni neugovoreni poslovi od kojih je najznačajniji projekt izgradnje dalekovoda 110 kV i proširenja trafostanica u južnoj Albaniji s planom prihoda u 2012. oko 21,5 miliona KM. Za ovaj ugovor su tek u novembru dobili potvrdu o rangiranju Energoinvesta na prvo mjesto za posao ukupne vrijednosti oko 33 miliona eura, i kao takav bit će uključen u plan za 2013. godinu.

Usljed svih navedenih razloga, kako navodi menadžement, Energoinvest će poslovnu 2012. godinu završiti s adekvatnim pozitivnim rezultatom/ dobiti.

Što se tiče planiranih aktivnosti u 2013.godini, Uprava je bila usmjerena ka iznalaženju načina za otvaranje novih tržišta baziranih na komparativnoj prednosti, odnosno na dobroj reputaciji kompanije koju Energoinvest ima, kao i velikom iskustvu u domenu svojih poslovnih aktivnosti. Najznačajniji rezultat ovih napora bio je potpisivanje ugovora u Iraku i Alžiru.

Ugovor o izgradnji trafostanica u Erbilu (Irak), potpisan je u februaru ove godine, u vrijednosti oko 46,5 miliona dolara, a sa aneksom ugovora, ukupna vrijednost posla je 49,5 miliona dolara. Tu su i dva ugovora o izgradnji trafostanica u Alžiru ukupne vrijednosti oko 15 miliona eura.

Energoinvest d.d. je prije dva dana dobio definitivnu potvrdu i poziv na potpis ugovora za projekte: u Alžiru (trafostanice), vrijednosti oko 60 miliona eura, te u Albaniji (dalekovodi), vrijednost projekata oko 33 miliona eura.

Također, manadžment ističe da imaju nekoliko ponuda u evaluaciji od kojih je najznačajnija ponuda za dalekovode i trafostanice u Makedoniji u iznosu od oko 15 miliona eura.

Time ukupna vrijednost poslova za realizaciju u 2013. iznosi više od 100 miliona eura.