Aukcija 30. maja
86

Energoinvest prodaje atraktivnu lokaciju u Sarajevu za 15,8 miliona KM

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Energoinvest je odlučio prodati atraktivnu lokaciju u Sarajevu na kojoj je smještena poznata ispitna stanica. Početna cijena zemljišta je 15,8 miliona konvertibilnih maraka.

Prodaja će se održati posredstvom aukcije u organizaciji Agencije za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine, a zakazana je za 30. maj.

Predmet prodaje je zemljište površine 19.640 kvadratnih metara i privredni objekti koji su na njemu izgrađeni, osim same ispitne stanice koja će biti premještena.

Podsjećamo, uprava Energoinvesta je ranije pokrenula aktivnosti na prodaji spomenute imovine te je u toku 2017. godine dobila pismo namjere od neimenovanog kupca za zemljište ispitne stanice, pri čemu je planirano da se ponudi cijena od blizu 14 miliona KM.

Ispitna stanica jedna je od rijetkih u Evropi ovakve vrste te je još od početaka Energoinvesta služila za ispitivanje dalekovodnih stubova bh. kompanije, ali i brojnih renomiranih svjetskih firmi.

Energoinvest je u 2017. godini zabilježio neto guibitak od 10 miliona KM. Prošlogodišnji finansijski rezulat znatno je pogorošan u odnosu na 2016. godinu kada je zabilježena dobit od 163 hiljade KM.

Pravo učešća na aukciji imaju sve fizičke i pravne domaće i strane osobe u skladu sa članom 12. Zakona o privatizaciji preduzeća.