biznis
0

Energoinvest: Nije bilo nezakonitog poslovanja

FENA
"Energoinvest" d.d. Sarajevo se uvijek zalagao za zakonitost, transparentnost i podržavao sve aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, saopćeno je danas iz ove kompanije u vezi s inicijativom potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe upućene glavnom kantonalnom tužiocu Branku Šljivaru.

Kebo je, naime zatražio od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da provjeri da li u kompaniji “Energoinvest” ima nezakonitih radnji i zloupotrebe položaja i ovlaštenja u vezi s ranije planiranim procesom privatizacije od tzv. “ortačke grupe.

Povodom te inicijative Nadzorni odbor "Energoinvesta" d.d. Sarajevo održao je danas vanrednu sjednicu nakon koje je saopćio da je iznenađen da potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo za svoje sumnje u nezakonitost poslovanja

"Energoinvesta" kao izvor koristi informacije dobivene od članova Nadzornog odbora, što je u potpunosti netačno.

“Nadzorni odbor je u svom mandatu redovno održavao sjednice i sve odluke donosio je jednoglasno, poštujući proceduru utvrđenu zakonom i aktima Enegoinvesta”, navodi se saopćenju i dodaje da niti jedan član NO u ovom mandatu nije izdvajao mišljenja povodom predloženih i donesenih odluka.

NO "Energoinvesta" ističe da ne spori ustavno pravo potpredsjednika FBiH, kao ni ostalim organima da po saznanju podnesu prijavu nadležnom organu, ali ne putem medija jer se na taj način nanosi neprocjenjiva šteta poslovanju "Energoinvesta".

Uprava i menadžment "Energoinvesta" u saopćenju naglašavaju da poslovanje ove kompanije podliježe kontinuiranim provjerama od resornog ministarstva i Parlamenta FBiH o svom poslovanju kroz zvanične izvještaje i provođenje preporuka nadležnih organa.

Uprava i menadžment odgovorno tvrde da nije bilo nezakonitog poslovanja niti prebacivanja novca i dodaju da je ortačka grupa, menadžment i uposlenici, inicijativa koja je nastala po objavljivanju međunarodnog tendera za kupovinu državnog kapitala u "Energoinvestu".

-Poništenjem tendera ortačka grupa nije registrovana, a bila bi jedan od mogućih kandidata za kupovinu – navode uprava i menadžment "Energoinvesta".