Energoinvest ima 45 miliona dolara potraživanja u svijetu

F
FENA
23.3.2012. u 09:19
0
29
Energoinvest ima 45 miliona dolara potraživanja u svijetu
0
Energoinvest ima 45 miliona dolara potraživanja u svijetu
Teorijski Energoinvest u svijetu ima oko 45 miliona dolara potraživanja, a praktično 20 miliona dolara, kazao je u intervjuu za Oslobođenje generalni direktor Energoinvesta Enes Čengić.
Kad bi naplatili deset milona, ističe, bilo bi idealno.

"Znamo da je raspadom Jugoslavije došlo do problema naplate poslova, koji su izvođeni putem centralnih institucija te zemlje. Danas su to dominantno poslovi u Zambiji, Siriji, Burmi i Kubi. Realno od toga imamo mogućnost da naplatimo dug iz Sirije", rekao je Čengić.

Pravosuđe Sirije je 2010. godine presudilo da Energoinvest ima pravo na devet miliona dolara duga, bez obzira na stvarni dug i bez prava na kamatu.

"Ta presuda ne znači izvršnost, već samo pravo da nešto naplatite, što smo pokušali uraditi na sve načine putem advokatskih kancelarija ili posredničkih agencija. Sada smo dobili ponudu jednog posrednika, relativno povoljniju i pokušavamo da naplatimo bilo šta od tog duga, uzimajući u obzir stanje u Siriji, kao i činjenicu da Energoinvest dugo neće u toj zemlji ništa izvoditi", rekao je Čengić.

Vlada je, kako kaže, informirana o tome i krenut će se u fazu naplate duga, koji će Energoinvestu dobro doći u pokrivanju troškova, pogotovo onih nastalih u Libiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: