biznis
0

Energoinvest dobro poslovao u ovoj, a tako se nada i naredne godine

FENA
Energoinvest d.d. Sarajevo, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, u 2009. ostvario je nešto veću dobit od planirane, a i u 2010. bi trebao uspješno poslovati i prihod bi trebao biti veći za oko 10 posto u odnosu na ovu godinu, istaknuto je danas na godišnjoj konferenciji za novinare uprave i menadžmenta Energoinvesta.

"Prihodi od prodaje u 2009. su iznosili 347,9 miliona KM. Na strano tržište se odnosi 207 miliona KM, dok su rashodi od prodaje 340,4 miliona KM, tako da dobit iz tekućeg poslovanja u ovoj godini iznosi 7,53 miliona KM", kazao je direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak te dodao da su u 2009. uredno izmirene sve obaveze prema državi, ali i prema radnicima i da Energoinvest ima 843 zaposlena, a da je prosječna netoplata 1.430 KM.

Vlahovljak je napomenuo da Energoinvest svakoga mjeseca mora osigurati od 1,5 do dva miliona eura da bi osigurao naknade za uposlene i da se taj novac uglavnom zaradi u inostranstvu

Međutim, kazao je i to da je u Energoinvestu 300 osoba koje predstavljaju tehnološki višak zbog raznih transformacija Društva, ali da će kompanija nastojati da ih zadrži dokle god to bude moguće.

Plan kompanije u narednoj godini, po Vlahovljakovim riječima, jeste da ostvari prihod od 380 miliona KM, a da dobit iz tekućeg poslovanja iznosu 8,6 miliona KM, što će, kako smatra, biti moguće ostvariti zahvaljujući već započetim poslovima u inostranstvu, odnosno Alžiru, Libiji, Etipiji i poslovima koji tek treba da započnu u Kongu, Alžiru i Libiji.

Na novinarski upit šta misli o planiranoj privatizaciji Energoinvesta u 2010., Vlahovljak je kazao da smatra da bi trebalo sačekati s privatizacijom, s obzirom na to da je naredna godina izborna te da je još kriza u svijetu, što bi moglo značajno obezvrijediti kompaniju.

"Mi smo u toj prodaji objekt, a ne subjekt i mi ćemo u tom procesu učestvovati kako nam to bude naloženo od većinskog vlasnika, države", kazao je Vlahovljak.

Dodao je da Energoinvest u svom portfoliju ima 23 kompanije, a da je u 11 firmi većinski vlasnik i da ukupan kapital Društva iznosi 220 miliona KM te da je većinski vlasnik "matice" Energoinvesta država.

Jusuf Zahiragić, direktor Sektora za pravne poslove u Energoinvestu d.d., na upit novinara, kazao je da Energoinvest svoju imovinu u inostranstvu uglavnom "drži pod kontrolom" te da uskoro treba vratiti dio imovine u Novom Sadu, spomenuvši da je prije nekoliko dana izvršen povrat imovine u Metkoviću i Splitu.

Na konferenciji je istaknuo i da su prijeratna potraživanja Energoinvesta iznosila 125 miliona KM, a da su na kraju 2008. "spuštena" na 40,5 miliona KM, zahvaljujući naplatama za poslove u Iraku, Libiji, Tanzaniji i još nekim državama te da se, u tom kontekstu, još vode određeni sudski sporovi, a koji bi trebali imati pozitivan ishod za Energoinvest.