biznis
0

Emirates Airlines morao promijeniti stjuardesu i pilota prilikom leta u SAD

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Aviokompanija Emirates Airlines morala je promijeniti stjuardesu i pilota prilikom leta u Sjedinjene Američke Države (SAD) nakon iznenadne zabrane u ovu zemlju, a prema odluci predsjednika Donalda Trumpa koji je zabranio ulazak u zemlju muslimanima iz sedam muslimanskim zemalja.

"Nedavna promjena, odnosno zabrana ulaska u SAD za državljane sedam zemalja odnosi se i na sve putnike i kabinsko osoblje", izjavia je glasnogovornica Emirates Airlinesa i dodala kako je kompanija napravila potrebne prilagodbe u skladu s najnovijim zahtjevima.

Glasnogovornica je poslije za Reuters izjavila kako će novonastale promjene minimalano utjecati na aviokompaniju zbog "raznolike" radne snage kojom raspolažu.

Emirates Airlines zapošljava više od 23.000 stjuardesa i blizu 4.000 pilota iz cijelog svijeta uključujući i SAD-a, Evropu i Bliski istok, navela je glasnogovornica.

Aviokompanija je u vlasništvu vlade Dubaija, svakodnevno leti iz Dubaija u 11 američkih gradova, uključujući New York, Washington i Los Angeles, a u martu će dodati još 12 američkih destinacija.

Kompanija Etihad Airways, sa sjedištem u Abu Dhabiju, nije odmah komentirala utjecaj zabrane na letačku posadu. Glasnogovornica Qatar Airwaysa za Reuters je izjavila da je putnicima njihove kompanije naređeno da izvade zeleni karton ili diplomatsku vizu za ulazak u SAD.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u petak je potpisao obustavu ulaska ljudi iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena i to najmanje 90 dana.