Dubai Air Show
1

Emirates Airlines kupio 40 američkih Boeinga Dreamlinera za 15 milijardi dolara

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Aviokompanija Emirates Airlines naručila je 40 američkih aviona Boeing 787-10 Dreamliner za više od 15 milijardi dolara na početku aeromitinga Dubai Air Show koji ima historiju dugu 27 godina.

Ugovor o kupovini aviona sigurno će zadovoljiti američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je nedavno nagovijestio odličnu prodaju Boeinga 787-10. Dok su se predstavnici Emiratesa na aeroomitingu u Dubaiju bavili kupovinom novih aviona, druge kompanije su promovirale svoje oružje usred napetosti između Saudijske Arabije i Irana.

Dogovor je naizgled iznenadio Boeingovog rivala Airbus čiji predstavnici su napustili salu u kojoj je održana konferencija za medije samo nekoliko minuta prije objavljivanja ugovora o kupovini američkih Dreamlinera.

Airbus se nadao kako će nastaviti proizvodnju svog dvodijelnog jumbo jeta za najvećeg svjetskog operatera aviona Emirates Airlines koji je ranije ovog mjeseca proslavio uključivanje stotog aviona Airbus A380 u svoju flotu.

Direktor kompanije Emirates Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum objasnio je novinarima kako je aviokompanija razmotrila kupovinu Airbusa A350, ali se odlučila izabrati Boeing 787-10.

"Poredili smo dvije jabuke, ali smo otkrili kako je Boeing 787 najbolje opcija za Emirates s obzirom na njegovo održavanje i druge karakteristike", kazao je Maktoum.

Ovo je već drugi put kako je Airbus izgubio šansu prodaje Airbusa A350 aviokompaniji Emirates. Prije tri godine iz Emiratesa su obustavili narudžbu 70 aviona Airbus 350 nakon pregleda zahtjeva flote.

Cijena Boeinga 787-10 je 312,8 miliona dolara, a isporuka ovih aviona će početi 2022. godine. Američka kompanija za proizvodnju aviona sa sjedištem u Chicagu već ima narudžbu 171 Boeinga 787-10. Pored Emiratesa, nove avione čeka i aviokompanija Etihad Airlines iz Abu Dhabija.

Boeing model 787-10 proizvodi u svojoj fabrici u Južnoj Karolini, koju je predsjednik Trump posjetio u februaru ove godine. Tokom prošlosedmične Trumpove posjete Kini, američki proizvođač aviona uspio je osigurati porudžbinu 39 svojih aviona, uključujući 19 Boeinga 787-10, za Singapore Airlines u sklopu ugovora vrijednog više od 14 milijardi dolara.

Podsjećamo, aviokompanija Emirates je najveći svjetski operater aviona A380 koji leti na šest kontinenata. Uključujući jednokratne letove, posebne komemorativne usluge, testne letove i druge operativne letove, dosad je više od 70 aerodroma dočekalo Emiratesov A380.

Emirates prosječno u flotu uključuje 11 novih aviona godišnje, počevši od prvog aviona u augustu 2008. godine. Emirates zapošljava više od 1.500 članova pilotskog osoblja i više od 23.000 članova kabinskog osoblja posebno obučenog za upravljanje flotom aviona tipa A380.