Javna rasprava
0

"Elektroenergetika u BiH ima perspektivu"

FENA
Elektroenergetika u BiH ima perspektivu i to je jako profitabilna oblast, ali taj profit nije lako napraviti. Bez strategije na nivou države koja bi bila optimalno rješenje za oba entiteta, nema iskorištavanja potencijala za profit.

To je rekao danas u Sarajevu prof. Mirza Kušljugić, jedan od uvodničara na javnoj raspravi “Stanje i budućnost bosanskohercegovačke elektroenergetike”, koju je organizirao Bosanskohercegovački komitet CIGRÉ

"Jedino usaglašena strategija na nivou BiH, bez obzira na to što su nadležnosti na nivou entiteta, može dati tu pravi rezultat. BiH se obavezala da će izraditi tu strategiju i mislim da će taj posao početi ove godine", kazao je Kušljugić.

Azra Hajro, v.d. izvršne direktorice za planiranje i razvoj prijenosne mreže u Elektroprenosu BiH i uvodničarka na današnjoj raspravi, kazala je da problemi za budućnost elektroenergetike u BiH dolaze tako što se na proces razvoja elektroenergetske mreže preslikava politička situacija u BiH te se pokušavaju "progurati" parcijalni ili pojedinačni interesi entiteta ili elektroprivreda, a što nije optimalno rješenje za BiH.

Danas je ocijenjeno da su bh. javnosti u prethodnim godinama nuđeni planovi i obećanja o novim gradnjama u elektroenergetskom sistemu te da su te rasprave pokretale mnogo više emocija i frustracija nego stručnih i naučnih analiza o stanju i budućnosti bh. elektroenergetike.

Mišljenje i glas relevantne naučne i stručne zajednice su uglavnom, kako je rečeno, ostajali izvan tih uznemiravanja javnosti.

Zato je Bosanskohercegovački komitet CIGRÉ odlučio pokrenuti niz javnih rasprava na kojima bi priznati stručnjaci iznosili svoje stavove i mišljenja o stanju i budućnosti tog presudno važnog područja života cijelog bh. društva.

Zdenko Vukić, predsjednik Organizacionog odbora 10. savjetovanja BH K CIGRÉ, naglasio je da je ova javna rasprava održana u sklopu priprema za to savjetovanje koje će biti održano od 25. do 29. septembra u Sarajevu.

On je, također, kazao da se politika ne bi smjela miješati previše u ovu oblast, naglasivši da i politika bez uvažavanja struke nema budućnosti.

"Ako postoji zdravo tkivo u BiH ono se sigurno može prepoznati u elektroenergetskom sektoru i, u tom kontekstu, treba prepoznati da mi nemamo baš takvo bogatstvo kako se često predstavlja. Prije svega, energetski sektor i resursi koje imamo trebaju biti na raspolaganju BiH kako danas tako i sutra. Mi imamo svu sreću da možemo proizvesti dovoljno električne energije i kroz tu proizvodnju moramo omogućiti da nam je nikada ne nedostaje", kazao je Vukić.

Današnjem skupu, prisustvovali su predstavnici bh. kompanija koje su vezane za elektroenergetiku, odnosno predstavnici struke te i članovi akademske zajednice.