biznis
0

El-Mahmoudi: Libija će otvoriti vrata bh. kompanijama

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sastao se s premijerom Libije El Baghdadiem El-Mahmoudiem s kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji između BiH i Libije.

Silajdžić je kazao da ima dosta područja na kojima bi BiH i Libija mogle da unaprijede saradnju te istakao da pored privrednih, odnosno, ekonomskih odnosa postoji mogućnost saradnje na poljima kulture, sporta, turizma.

Dodao je da BiH, iako nije velika zemlja, ima velike resurse, između ostalog i električnu energiju.

Silajdžić je istakao da je BiH otvorena za investicije te da postoji veliki prostor za ulaganja ali i da su bh. firme dosadašnjim poslovima u Libiji pokazali izuzetne rezultate .

Premijer Libije El-Mahmoudi je kazao da će ekonomska saradnja između Libije i BiH ojačati sveukupne odnose. Kao pozitivan primjer istakao je poslovne aktivnosti bh. firmi poput Bosnalijeka i MIMS-a ali i naglasio da postoji mogućnost saradnje i u drugim oblastima, što podrazumijeva povećanje broja učešća bh. kompanija na libijskom tržištu.

-Želimo što prije izgraditi Libiju a bh. kompanije mogu uzeti aktivno učešće u tome. Otvorićemo vrata bh. kompanijama, kazao je premijer Libije te najavio posjetu libijske delegacije BiH krajem ovog mjeseca.

Na sastanku je dogovoreno da se prilikom posjete libijske delegacije BiH potpiše Sporazum o zaštiti stranih investicija i Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.