biznis
0

Eksperti podržali projekat

Sarajevo-x.com
U Vladi Federacije BiH danas je održan sastanak federalnog ministra za energiju, rudarstvo i industriju Vahida Heće i članova Komisije za pregovore ovog ministarstva sa članovima stručne Komisije za reviziju projekta izgradnje hidroenergetskih objekata u gornjem toku rijeke Neretve.

Cilj sastanka je bio da se u direktnom susretu sa stručnjacima, koji su dali ocjenu opravdanosti i održivosti projekta, razmijene stručna mišljenja i dobiju saznanja o svim aspektima njihove revizione ocjene.

Naglašavajući značaj izgradnje elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH ministar Hećo istakao je da izgradnja hidroenergetskih objekata na području Bjelimića i Glavatičeva u gornjem toku rijeke Neretve predstavlja pilot projekat od velikog značaja za ovaj kraj, ali i dragocjeno iskustvo i za sve naredne projekte u ovoj oblasti.

"Bez novih energetskih objekata naša država nema perspektivu razvoja, pa je osnovno pitanje dinamike realizacije njihove gradnje jer oni nemaju alternativu. U tom smislu dragocijene su i procjene struke koju ćemo konsultovati i u narednim projektima," istakao je ministar Hećo.

Prof. Vlatko Določek je, u ime Komisije, izrazio zadovoljstvo povjerenim zadatkom od strane Vlade i dao generalnu ocjenu da je Komisija ovom projektu dala pozitivno mišljenje. Zaključeno je da projekat osigurava održivi razvoj pošto zadovoljava neophodne ekonomske, tehničke, okolinske i društvene aspekte. Struka je detaljno sagledala ovaj projekat, članovi Komisije su pojedinačno, kao eksperti za razne oblasti, prostudirali sve njegove aspekte i na kraju se složili da je održiv i dobar i da ga treba realizirati.

Dali su i svoje primjedbe i prijedloge na neke tehničke detalje koji, međutim, ne mijenjaju opštu sliku da je projekat dobar i potreban.

Ako želimo održiv razvoj i napredak onda moramo iskoristiti prirodne resurse u ovoj oblasti i osigurati budućim generacijama perspektivu života i napretka u ovoj zemlji. Korištenje čiste energije do sada neiskorištenog hidro potencijala je naša šansa za razvoj - jednodušna je ocjena sa ovog sastanka, javljeno je iz Press službe Vlade FBiH.