EBRD
0

Ekonomski rast ove godine 2,2 posto

SRNA
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) procjenjuje da će ekonomski rast u BiH ove godine iznositi 2,2 posto.

EBRD podsjeća na teški period u 2009. godini, u vrhuncu globalne ekonomske krize, kada je zabilježen pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,8 posto i skroman rast prošle godine od 0,8 posto.

Prema najnovijoj regionalnoj ekonomskoj analizi EBRD-a objavljenoj krajem januara, snažniji ekonomski rast u BiH ove godine bit će uglavnom rezultat povećane inostrane potražnje, dok su nastavak reforme javnog sektora i poštivanje sporazuma sa MMF-om ključni za ekonomski oporavak i budući održivi razvoj. 

EBRD navodi da i dalje postoje veliki izazovi za održiv razvoj BiH, od kojih je ključni ustavna reforma, bez koje će biti teško ostvariti dalji napredak ka efikasnijoj državi, implementaciji sveobuhvatnih reformi i rasta, te približavanje EU.

"Politička volja da se implementiraju teške mjere fiskalne konsolidacije, da se ekonomija dalje liberalizuje i poboljša poslovno okruženje, pomoći će BiH da se vrati na održivi model ekonomskog rasta", rekao je vodeći ekonomista EBRD-a Peter Sanfey. 

U izvještaju se ističe da je jedan od ključnih prioriteta sa kojim se suočava BiH nastavak procesa privatizacije i napredak u reformama koje imaju za cilj poboljšanje investicijske i poslovne klime u zemlji.

EBRD ukazuje da je potrebno dalje jačanje regulatora u sektoru puteva i željeznica, kao i funkcionalno razdvajanje u sektoru energetike kako bi se olakšala modernizacija svih sektora infrastrukture.
Kada je riječ o bankarskom sektoru, EBRD navodi da je on ostao zdrav, uprkos globalnim finansijskim previranjima, ali da je neophodno da se uspostavi objedinjeni sistem supervizije banaka u BiH, te da se promoviše razvoj nebankarskog finansijskog tržišta.

Od početka svog djelovanja u BiH EBRD je uložila više od 1,3 milijarde eura u 83 projekta u raznim sektorima ekonomije. EBRD-ovo finansiranje omogućilo je da se mobilizuju dodatne investicije u iznosu od milion i po eura iz drugih izvora.