biznis
0

Ekonomski pokazatelji nagovještavaju daljnje usporavanje u SAD-u

FENA
Američka ekonomija bi idućih mjeseci mogla još više usporiti hod zbog porasta troškova i kraha stambenoga i kreditnog tržišta, proizilazi iz najnovijeg mjerenja glavnih ekonomskih pokazatelja, javljaju agencije.

Indeks vodećih ekonomskih pokazatelja, koji tradicionalno utvrđuje grupacija "Conference board", opao je prošlog mjeseca pola procenta, na najniži nivo za dvije godine, pošto je u septembru porastao tek za 0,1 posto, a u augustu pao za 0,9 posto.

Prošlomjesečno smanjenje je veće nego što su analitičari prognozirali, predviđajući pad za 0,3 posto. Indeks je sada na nivou od 136,9 poena, najnižem od septembra 2005.

Najviše zabrinjavaju troškovi energije, imajući u vidu da je berzanska cijena sirove nafte probila jučer nivo od 99 dolara po barelu, a da se kurs dolara spustio na nov minimum od 1,4856 za euro. To je najmanja vriednost dolara otkako je euro uveden u berzanski promet 1999. godine, podsjećaju agencije.

Od deset ekonomskih pokazatelja koji čine indeks samo su tri porasla prošlog mjeseca - za cijene akcija, realnu novčanu masu i nove industrijske narudžbine robe za potrošnju.