biznis
0

Ekonomski gubici uslijed potresa u Sečuanu oko 10 milijardi dolara

FENA
Direktni ekonomski gubici nakon prošlosedmičnog razornog potresa porast će na oko 9,6 milijardi dolara samo u pokrajini Sečuan, saopćila je u ponedjeljak kineska vlada.

Gubici poroizilaze iz štete nanesene na 14.207 kompanija u toj pokrajini, izjavio je na konferenciji za novinare Xi Guohua, ministar industrije i informacijske tehhnologije, javio je Reuters.

Na osnovu zvaničnih brojki bruto domaćeg proizvoda u 2007. direktni gubici iznose oko 0,27 posto kineskog BDP-a i 6,38 posto onoga u Sečuanu.

Potres je 12. maja također nanio velike štete tvornicama i rudnicima u susjednim pokrajinama Gansu i Chongqing, kazaao je Xi, ne dajući tačne brojke.

Te procjene blaže su od početnih procjena većine tržišnih analitičara da će ljudski gubici u potresu snage 7,9 stepeni koji su u ponedjeljak porasli na više od 34.000 biti mnogo teži od ekonomskih posljedica.

Qian Wang, ekonomistica u JPMorgan Chase u Hong Kongu, izjavila je da će potres nanijeti manje ekonomske štete od teških sniježnih oluja koje su zahvatile veći dio južne Kine u januaru ili od proljetnih poplava koje povremeno nanose štetu poljoprivrednim usjevima.

"Potres je više regionalni događaj, a Sečuan je pokrajina u unutrašnjosti smještena na jugozapadu Kine i nije veliko proizvodno središte", naavodi Wang u izvještaju.

Sečuan doprinosi s oko 4,2 posto ukupnom kineskom BDP-u, 2,5 posto ukupnoj industrijskoj proizvodnji i manje od 0,2 posto nacionalnom izvozu, tvrdi ona.

"I naravno, bit će poticaja ukupnom kineskom rastu od obnove nakon potresa", navodi ona u izvještaaju.