500 učesnika
6

Ekonomski forum BiH 2018: Fokus na ekonomskim, a ne na političkim temama

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2018 održat će se u četvrtak, 15. februara u Sarajevu, u Kongresnoj sali hotela Holiday na Marijin Dvoru sa početkom u 9:30 sati.

Organizator i domaćin je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a generalni pokrovitelj predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Osim redovnog godišnjeg izvještaja o konkurentnosti zemalja u našem regionu, na ovogodišnjem Forumu posebna pažnja biće posvećena javno-privatnom partnerstvu u funkciji infrastrukturnih projekata, vladavini prava i pravnoj sigurnosti kao uslovima za razvoj i ulaganja, te akreditovanju fakulteta kao konkurentskoj prednosti na tržištu, saopćili su organizatori.

Cilj Foruma je uspostavljanje dijaloga i unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini i regionu. I ove godine na Forum je pozvano 500 učesnika, među kojima su predstavnici vlada, akademskih i poslovnih zajednica.

Forum će otvoriti dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Kemal Kozarić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Na Ekonomskom forumu 2018. obratit će se ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić i ministar finansija Republike Hrvatske Zdravko Marić, ministri u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda, Mirko Šarović i Ismir Jusko, te federalni premijer Fadil Novalić.

"Vjerujem da je izbornu godinu još bitnije početi stavljajući fokus na ekonomske a ne na političke teme i otvorena pitanja. Upravo to jedan od ciljeva ovogodišnjeg Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine. Posebno mi je zadovoljstvo što nakon održavanja prvog Ekonomskog foruma BiH 2017., već ove godine imamo dokaz da je Ekonomski forum BiH prepoznat van granica BiH kao mjesto na kome se vodi važan ekonomsko-razvojni dijalog, te već ove godine imamo potvrđeno učešće govornika iz regije", istakao je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Kemal Kozarić.

Partneri Ekonomskog foruma 2018 su: NLB Banka, Agencija za bankarstvo BiH, Kakanj Cement (Heidelberg Cement Group), MS&WOOD, Ministarstvo privrede KS, Unicredit, Širbegović Inženjering, Agencija za osiguranje depozita, BH Telecom, BH Pošta, Sarajevo Business Forum 2018, Ministarstvo finansija KS, NELT Logistic, Raiffeisen Bank, Vijeće stranih investitora, Ziraat Bank, Hotel Holiday, HIFA Group, Sarajevo City Center i Europlakat.

Ekskluzivni medijski pokrovitelji Ekonomskog foruma su Radio-televizija Bosne i Hercegovine, Radio Stari Grad, Klix.ba i Europlakat.

Ovo je drugi godišnji Ekonomski forum koji organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u organizaciji akademske zajednice u Bosni i Hercegovini.