Srbija
0

Ekonomske mjere podržavaju i sindikati i poslodavci

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnici sindikata podržali su najnovije ekonomske mjere Vlade Srbije, ocjenjujući ih kao bolje od prvobitno planiranih, ali i primijetili da će se one negativno odraziti na kupovnu moć građana i najteže pogoditi niži srednji sloj, javljaju srbijanski mediji.

Sindikati, također, ocjenjuju da su mjere uštede u javnom sektoru koje je Vlada Srbije jučer predstavila djelimično iznuđene svjetskom ekonomskom krizom, ali i nužna posljedica neuravnotežene ekonomske politike koja je u Srbiji sprovođena proteklih godina.

Potpredsjednik Ujedinjenog granskog sindikata (UGS) "Nezavisnost" Zoran Stojiljković izjavio je Tanjugu da nije dobro to što su najnovije mjere borbe protiv ekonomske krize usvojene bez konsultacija sa sindikatima, a najveće zamjerke imao je na kriterijume oporezivanja zarada.

"Ukupni negativni efekti mogu ići do petine, pa i do četvrtine plate. To nisu plate od kojih se raskošno živi. Razumijem za plate iznad 100.000, ali ne razumijem i kada je riječ o plati od 40.000. Ovo je opet pokušaj da se na toj masovnoj socijalnoj osnovici, na donjim srednjim slojevima, praktično, gradi strategija štednje", kazao je Stojiljković.

I predsjednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić ocijenila je da je dobro to što je Vlada Srbija usvojila nekakve mjere, ali ona ih vidi prije kao neku vrstu jednokratne, intervetne reakcij,e nego kao strateški pristup borbi protiv krize.

Predsjednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović rekao je da "nije moralno" da zaposleni u javnom sektoru imaju veće plate od privrede i poručio da mjere vlade mora pratiti i odlučniji obračun sa sivom ekonomijom.