Svjetlana Cenić
0

'Ekonomska situacija u RS-u je znatno drugačija od prikazane'

FENA
Profesorica Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Svjetlana Cenić smatra da Vlada RS-a nije dovoljno uradila na mjerama ublažavanja posljedica globalne ekonomske krize koja će se osjetiti u RS-u te da su neralno planirani budžet i Ekonomska politika za narednu godinu.

Ona je napomenula da je „ogromna razlika“ između onoga što priča vlast RS-a i stvarnosti u kojoj žive građani RS-a“.

Istakla je u izjavi za Fenu da, ukoliko se pogleda ono čime se hvale u RS-u, da je ljepša ili bolja, ustvari pravi pokazatelji ne govore tako, posebno u proizvodnji.

Cenić je kazala da se situacija u RS-u ništa ne razlikuje od one u Federaciji BiH, odnosno da je kod nekih velikih preduzeća u korist FBiH.

Navela je primjer pivare u Banjoj Luci koja bilježi gubitke, a ona u Sarajevu profit, zatim Telekom, gdje sada Srbija uzima prihod, a ne RS, koja troši pare od njegove prodaje, zatim slučaj s Termoelektranom "Gacko" koja je prva saopćila da je ukalkulirala gubitak za naredne tri godine, a zatim je došla nova vijest da je situacija odlična.

„Da ne pominjem sve one poteze koji su doveli do drastičnog pada berze“, kazala je ova ekonomska analitičarka i upozorila da proizvodnja bilježi usporavanje, što znači da su pale narudžbe, da to znaju svi privrednici, a da ništa nije preduzeto da se stanje, ako ništa drugo, zadrži bar na ovom nivou.

Kao nerealan, ocijenila je usvojeni budžet RS-a ističući da je to spisak želja koje bismo voljeli da se ispune.

U tom smislu, podsjetila je da se u RS-u prije mjesec dana održavala priča da svjetska ekonomska kriza nema nikakve veze s RS-om, pa su te izjave davali i mladi članovi udruženja ekonomista RS-a i predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić, koja je tvrdila da se bezrazložno diže panika.

„Međutim, vidimo da i nije tako i da kriza itekako ima veze s RS-om i nemoguće je izbjeći posljedice, ako ništa u tome kome će se prodati roba“, rekla je profesorica Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci.

Negativno je ocijenila zakone koje je nedavno predložila Vlada, a usvojila Narodna skupština RS-a.

„To su katastrofalni zakoni koji su donijeli još veće namete privredi, kao što je pogrešan potez bio u ovoj situaciji povećavati najnižu cijenu rada. To je usmjereno protiv radnika, a ne za njih, jer sada sve firme kalkulišu kako će isplaćivati takve iznose“, rekla je Cenić.

Za Vladin dokument Ekonomske politike, ona je navela da je primjer uzrečice „papir trpi sve“, jer je 48 strana utrošeno na priču o navodnim uspjesima, a umjesto načina kako će se određene aktivnosti provesti, navedene su krilatice „poduzet će se mjere, aktivnosti“, a ne zna se šta.

To automatski, dodala je, amnestira vlast od bilo čega, jer nema vremenskih, numeričkih i drugih preciznih odrednica, a što treba da sadrži ekonomska politika.

Cenić kaže da predviđeni rast od šest posto koji je projektovala Vlada RS-a neće imati ni Kina, koja godinama bilježi najveći rast i smatrala je da je to previše optimistično i za njih, kao što je i Amerika navela da neće imati nikakav rast u 2009.godini.

„Samo se u RS-u priča o rastu od 6,4 posto, a da ne govorim o svim onim izjavama da sva sreća da je u RS-u nerazvijena ekonomija i neće osjetiti posljedice krize. Svako je sebi dozvoljavao da svašta govori, a sad su odjednom zatečeni, ali to će biti tek u narednoj godini“, rekla je profesorica Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci i posjetila da je nekolicina u RS-u uporno upozoravala na sve to.

Kritikovala je i način kako zvanična statistika RS-a saopćava podatke o cijema i industrijskoj proizvodnji.

„Jedna je slika koju vlast servira, i prodaje kroz svoje medije, ubjeđuje čitavo stanovništvo da mu je mnogo bolje, međutim, treba pitati građane kako žive i da li zaista žive bolje, kao i mogu li za 100 maraka da kupe ono isto što su mogli prošle ili pretpošle godine“, zaključila je Cenić.