biznis
0

Ekonomska situacija u Japanu odrazila se na zarade kompanija

FENA
Povoljna ekonomska situacija u Japanu odrazila se na zarade kompanija i dividende akcionara, ali nije imala značajnijeg utjecaja na plaće zaposlenih ili smanjenje njihovog radnog vremena, pokazala je godišnja "bijela knjiga" koju je objavilo japansko ministarstvo rada.

Kako je prenijela agencija Kjodo, u dokumentu se zaključuje da se sadašnji ekonomski rast u zemlji može održati samo ako se dio korporativnih zarada koji se "prelijeva" u radničke plaće poveća, umjesto da se kao dosad smanjuje.

U izvještaju ministarstva se navodi da se veliki dio korporativnih profita isplaćuje u vidu dividendi i povećanih plaća za rukovodioce, dok se dio koji se isplaćuje radnicima stalno smanjuje - sa 74,5 posto u 2001. godini, na 71,4 procenta u 2004. - što je veoma nizak procent kada se uporedi s prethodnim periodima ekonomskog prosperiteta u Japanu.

Također se navodi da su satnice za radnike niže u Japanu nego u drugim velikim idustrijalizovanim državama, a ukazuje se i da postoji ogromna razlika u primanjima raznih kategorija radnika.

Tako je većina radnika na određeno vrijeme, uključujući mlade koji rade najrazličitije vrste poslova, dio njih paralelno sa studiranjem, u 2006. zaradila između 500.000 i 1,5 miliona jena (3.000, odnosno 9.000 eura). Trećina radnika po ugovoru zaradila je između dva i tri miliona jena, što je drastično manje u odnosu na plaće redovno zaposlenih.

U "bijeloj knjizi" se ukazuje i na jedan veliki problem koji japanski poslodavci moraju da riješe, ako žele da povećaju produktivnost svojih radnika - pronalaženje prave ravnoteže između rada i privatnog života zaposlenih.