{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekonomska kriza neumoljivo se širi i na Istočnu Evropu

F
19.2.2009. u 16:46
0
0
Ekonomska kriza neumoljivo se širi i na Istočnu Evropu
0
Ekonomska kriza neumoljivo se širi i na Istočnu Evropu
Foto: AFP/File
Ekonomska kriza se neumoljivo širi i na istočnu Evropu, piše u četvrtak vanjskopolitički urednik The Timesa.
Ovaj se dnevnik osvrće na činjenicu da je vrijednost dionica na berzama u centralnoj i istočnoj Evropi ove sedmice znatno opala i primjećuje da je zapadnim posmatračima bilo potrebno "neobično mnogo vremena" da na takav trend reagiraju.

Postoji opasnost, ocjenjuje Times, da će neke od zemalja regije koje su već u Evropskoj uniji zaustaviti proces reformi koji su preuzele kao obavezu pri učlanjenju, dok bi zemlje koje u Uniju još uvijek nisu ušle mogle da uslijed tekućih finansijskih nedaća čak i odustanu od te ambicije.

Mađarska, baltičke države, Rumunija, Bugarska i Hrvatska spominju se kao zemlje s najvećim stepenom rizika za zapadne investitore, koji već imaju interese u tamošnjim bankama, navodi Times.

Nevolje su za ove zemlje nastupile neočekivano - polovinom prošle godine njihove privrede bilježile su zdrav uspon, a već najesen bila im je potrebna finansijska pomoć Međunarodnoga monetarnog fonda.

Times navodi da su ove države na neki način postale žrtve vlastitih političkih ambicija - činile su sve što im je EU savjetovala: otvarale tržišta za zapadne investitore i prodavale svoje banke velikim evropskim konglomeratima, ali su time vlastite finansijske sisteme učinile ranjivim i zavisnim od zapadnih trendova.

U najgoroj situaciji, navodi Times, našla se Mađarska, koja ima veliki budžetski deficit i čija je privreda počela bilježiti sporiji rast godinu dana prije ostalih.

Cijela regija se sada nada da će novac iz strukturnih fondova Evropske unije i dalje doticati, a političari u Bruxellesu ne bi smjeli zaboraviti na one - doduše, nešto siromašnije - nove i buduće članice evropske porodice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: